Malaysia Dateline

Peruntukan khas RM77 juta bayar tunggakan peneroka

Lim Guan Eng

Kementerian Kewangan menyediakan peruntukan khas RM77 juta bagi membantu peneroka Felda melunaskan bayaran tertunggak pada tahun semasa.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata kementeriannya mengambil perhatian serius ke atas masalah aliran tunai Felda yang sangat kritikal bagi tahun ini.

Katanya, masalah itu mendapat keprihatinan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang mengarahkan bantuan diberikan.

“Peruntukan berjumlah RM77 juta ini disediakan bagi membantu peneroka Felda melunaskan bayaran tertunggak berikut iaitu bayaran khairat kematian berjumlah RM1.2 juta yang membabitkan waris kepada 120 peneroka yang sudah meninggal dunia.

“Bayaran tunggakan kepada Felda Technoplant Sdn Bhd bagi kerja-kerja operasi pembangunan ladang peneroka sebanyak RM43juta.

“Bayaran sara hidup dan pendahuluan hasil tanam semula berjumlah RM32.8 juta untuk manfaat 38,000 peneroka Felda,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Beliau berkata, peruntukan tahun 2018 sebanyak RM77 juta itu akan disalurkan kepada Kementerian Hal Ehwal Ekonomi selaku kementerian yang mengawal selia Felda.