Malaysia Dateline

Petaling Jaya dianugerahkan Bandar Pembelajaran 2019 dari Unesco

Petaling Jaya, Selangor diumumkan sebagai pemenang kepada anugerah Unesco Leaning City Award 2019 (Anugerah Bandar Pembelajaran 2019) yang diumumkan oleh badan antarabangsa itu semalam.

Petaling Jaya, yang dinilai Unesco telah mencapai kemajuan yang luas untuk meningkatkan akses kepada ruang pembelajaran awam, menyediakan perkhidmatan bas percuma di empat laluan bandar, dan sebagai penyebar maklumat menerusi skrin layar besar. Bandar ini juga memanfaatkan sumber yang disediakan oleh rakan kongsi.

Petaling Jaya antara lapan daripada bandar-bandar dunia yang dipilih kerana mempamerkan sebuah bandar dengan kemajuan dan komitmen serta teladan dalam mempromosikan pendidikan dan pembelajaran sepanjang hayat kepada masyarakat tempatan.

Anugerah tersebut dijangka akan disampaikan dalam satu majlis pada International Conference on Learning Cities di Medellín, Colombia.

Selain Petaling Jaya turut menerima anugerah sama yang diberikan oleh Unesco Institute for Lifelong Learning (UIL) kepada bandar-bandar lain adalah Aswan (Mesir); Chengdu (China); Heraklion (Greece); Ibadan (Nigeria); Medellín (Colombia); Melitopol (Ukraine), Petaling Jaya (Malaysia), Santiago (Mexico); Seodaemun-gu (Republik Korea) dan; Sønderborg (Denmark).

Menurut Juri walaupun terdapat titik permulaan yang sangat berbeza dan  dalam pelbagai konteks ekonomi, politik, sosial dan alam sekitar, semua pemenang Unesco Leaning City Award 2019 telah memulakan dasar dan program yang khusus untuk memberikan peluang yang baik kepada komuniti setempat mendapat manfaat daripada pembelajaran sepanjang hayat.

Sebagai contoh, kota Aswan, Mesir, telah mengembangkan strategi yang mengintegrasikan pelbagai projek, termasuk program berkebun dan pemuliharaan air di sekolah-sekolah, serta pelbagai peluang keusahawanan untuk semua golongan masyarakat.

Di Chengdu, China, beberapa contoh amalan terbaik dalam pembelajaran sepanjang hayat berlaku: contohnya, program inovatif yang menggabungkan pembelajaran dengan berjalan-jalan di sekitar bandar telah ditubuhkan, dengan setiap laluan memfokuskan kepada bidang subjek yang berbeza seperti ciri serantau, tradisional budaya dan industri moden, menunjukkan penggunaan pintar sumber awam dan bukan awam.

Dengan program ‘Fit for All’, bandar Heraklion Yunani telah menemui cara yang inovatif dan menyeronokkan untuk membawa warganya dan pelarian yang tinggal di bandar lebih dekat dengan mempromosikan ekuiti dan ditambah dengan aktiviti sukan dan pendidikan berdasarkan mata pelajaran seperti tempatan budaya dan tradisi. Bandar ini juga telah membangunkan pendekatan pemantauan dan penilaian yang berkesan.

Sementara itu, di Ibadan, Nigeria, perayaan pembelajaran baru-baru ini menawarkan aktiviti dan bengkel interaktif dan pelbagai untuk sasaran yang berbeza, dengan itu mengukuhkan konsep pembelajaran sepanjang hayat dalam masyarakat. Bandar ini juga telah membangunkan objektif konkrit sebagai sebahagian daripada pelan bandar pembelajarannya dan inisiatif yang kuat untuk melibatkan kumpulan tempatan yang penting seperti etnik minoriti di kawasan luar bandar.

Medellín, di Colombia, menyelaraskan beberapa program inovatif, termasuk yang telah membantu untuk berjaya mengintegrasikan lebih daripada 4,650 drop-out sekolah dengan melibatkan diri mereka secara berturut-turut. Projek pemantauan dan penilaian ‘Bagaimana Kami Melakukan?’ Adalah satu lagi komponen penting dalam inisiatif bandar pembelajaran Medellin. Di Ukraine, Melitopol telah membuat kemajuan yang ketara dalam menjadi sebuah bandar pembelajaran, dan telah meletakkan usaha yang banyak ke dalam latihan semula orang-orang yang terlantar dalaman yang sebelumnya terlibat dalam industri perlombongan.

Di bandar Santiago, penduduk Mexico mempunyai akses kepada pelbagai kelas percuma, termasuk kursus robot untuk kanak-kanak dan latihan bulu-bulu. Bandar ini juga telah membangunkan satu rangka indikator yang membolehkan pemantauan dan penilaian perkembangan bandar pembelajarannya berkembang.

Bagi contoh yang baik tentang cara memanfaatkan sepenuhnya persekitaran boleh dilihat di  Seodaemun-gu, di Republik Korea. Bandar ini telah memanfaatkan banyak pangsapuri bertingkat dengan mewujudkan komuniti pembelajaran yang mengajar 50 kursus setiap tahun.Bandar ini juga dikira dengan mekanisme pengawasan dan penilaian yang kuat.

Akhirnya, bandar  Sønderborg Denmark telah mempromosikan kelestarian di luar sistem pendidikan formalnya, dan mencipta struktur yang diselaraskan untuk penglibatan pihak berkepentingan yang akan memastikan kemajuan berterusan sebagai bandar pembelajaran. Bandar ini telah membangunkan strategi ‘4-17-42’, di mana ‘4’ bermaksud empat komitmen politik di dunia (alam sekitar, ekonomi, sosial dan budaya), ’17’ mewakili komitmen bandar untuk 17 Matlamat Pembangunan Mampan PBB ( SDG), dan ’42’ mewakili 42 ciri yang termasuk dalam Ciri-ciri Utama Bandar Pembelajaran Unesco GNLC.