Malaysia Dateline

PH Perak bersedia sekali lagi tewaskan BN dalam PRU14

Gabungan empat parti dalam Pakatan Harapan (PH)dijangka akan sekali lagi dapat menumbangkan dan mengugat undi Barisan Nasional (BN) sebagaimana pernah berlaku dalam dua kali Piluhan Raya Umum pada 2008 (PRU12) dan 2013 (PRU(13) lalu.

Ketua Sekretariat PH Perak V Sivakumar berkata, beliau yakin rakyat negeri Perak akan membuat keputusan yang bijaksana untuk memilih PH demi masa hadapan dan pembangunan negeri.

“Kali ini, gabungan empat parti iaitu DAP, PKR, Amanah dan PPBM akan menentang BN di Perak. Kekuatan pakatan pembangkang telah bertambah kuat.

“Saya percaya Pakatan Harapan bukan sekadar menang, malah akan menang besar dengan jumlah kerusi yang banyak dan undi populariti yang jauh lebih tinggi berbanding dengan PRU12 dan PRU13,” ujarnya dalam kenyataan.

V. Sivakumar

Ahli Parlimen Batu Gajah ini juga berkata,  rakyat Perak mahukan perubahan. Percubaan untuk menukar kerajaan pada tahun 2008 telah berjaya tanpa disangka BN buat pertama kali kalah di Negeri Perak dalam PRU12.

“DAP, Pas dan PKR telah memenangi 31 kerusi di Dun Perak berbanding dengan 28 kerusi yang dimenangi oleh Barisan Nasional.

“Kelebihan 3 kerusi itu telah memberi peluang kepada ketiga-tiga parti pembangkang bergabung di bawah Pakatan Rakyat dan kemudiaanya menubuhkan kerajaan di Negeri Perak.

“Walau bagaimanapun, kerajaan Pakatan Rakyat yang rapuh itu telah mudah dirampas oleh Barisan Nasional di bawah pimpinan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak,” ujarnya setelah tiga Adun melompat keluar daripada Pakatan Rakyat dan berjinak dengan BN.

Justeru katanya lagi, Kerajaan Pakatan yang dipilih dan diberi mandat oleh rakyat Perak tumbang setelah dirampas kuasa oleh kerajaan BN yang rakus.

Ini menyebabkan percubaan kali kedua, iaitu dalam PRU13, Pakatan Rakyat Perak gagal merampas kembali negeri itu, walaupun berjaya memperolehi 54% undi populariti.

“BN menang 31 kerusi manakala Pakatan Rakyat pula hanya memperolehi 28 kerusi.

“Kekalahan tipis ini menyebabkan rakyat Negeri Perak terpaksa menderita selama 5 tahun.

“Negeri Perak telah jauh ketinggalan berbanding dengan negeri-negari di bawah Pakatan Harapan hari ini. Pulau Pinang dan Selangor di bawah Pakatan Harapan telah memperkenakan pelbagai polisi yang amat menguntungkan rakyatnya.

“Tetapi, Negeri Perak tidak ada apa-apa polisi yang boleh dibanggakan sejak 9 tahun yang lalu di bawah kerajaan BN.

“Masa sudah tiba, sekali lagi rakyat Negeri Perak akan diberi peluang untuk keluar mengundi dalam PRU14 ini untuk memberikan undi mereka kepada Pakatan Harapan,” ujarnya.