Malaysia Dateline

PH Sarawak bincang hadapi PRN12, tetap kekalkan kerjasama

Pakatan Harapan (PH) Sarawak telah menggariskan beberapa isu utama dalam menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Ke-12 Sarawak yang bakal diadakan bila-bila masa.

Menurut kenyataan bersama Pengerusi DAP Chong Chieng Jen, Pengerusi PKR, Larry Sng Wei Shien dan Pengerusi AMANAH, Abang Halil Abang Naili, antara isu yang dibincangkan ialah persiapan PH Sarawak untuk PRN12 di samping berusaha bagi mengekalkan hubungan kerjasama erat antara parti komponen.

“Kami akan mengekalkan hubungan dan kerjasama erat antara parti komponen kecuali Bersatu sehingga isu kepemimpinannya jelas.

“Manakala isu calon Perdana Menteri tidak akan mempengaruhi hubungan antara kami. Ini adalah masalah yang berbeza pendapat dan cara untuk mencapai tujuan akhir yang sama,” tegas kenyataan itu.

Seterusnya kenyataan itu mengecam dengan perbuatan melompat parti dan mengkhianati mandat rakyat di negara ini.

“Kami mengecam segala bentuk gerakan itu, kerana ia adalah tindakan mengkhianati mandat rakyat.

“Ini juga akan melemahkan semangat dan institusi demokrasi,” tambah kenyataan itu lagi.

Mengenai persiapan PRN12, kenyataan itu menjelaskan bahawa PH Sarawak akan memberi saingan kepada Gabungan Parti Sarawak serta bersedia bekerjasama dengan mana-mana parti politik yang boleh dipercayai serta mematuhi prinsip ketelusan, pemerintahan yang baik dan keadilan untuk semua.

“Secara terang kami tidak akan bekerjasama dengan parti oportunis atau ‘parti satu pilihan raya’ kerana parti-parti tersebut mempunyai kecenderungan tinggi untuk mengkhianati kepercayaan pengundi setelah memenangi beberapa kerusi nanti,” ujar kenyataan itu.

Berkaitan pengurusan kewangan Kerajaan Negeri Sarawak, PH Sarawak menyatakan keprihatinan terhadap pengurusan kewangan dan perbelanjaan kerajaan negeri yang boros.

“Dua bekas menteri kewangan iaitu Lim Guan Eng dan Wong Soon Koh telah menyatakan pandangan yang serupa.

“Harus ada asas yang kuat bagi kedua untuk menyatakan keprihatinan mendalam mereka terhadap keadaan kewangan kerajaan negeri.

“Selama bertahun-tahun, kerajaan negeri telah meminjam bon berjuta-juta dolar AS dan tidak telus mengenai penggunaan wang bon tersebut.

“Walaupun soalan berterusan Chong di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak, kerajaan negeri tidak ada memberi jawapan,” kata kenyataan itu.

Justeru, jelas kenyataan itu lagi sekiranya tidak ada yang salah, mengapa begitu berahsia dan tidak telus.

“Satu perkara yang pasti, tidak mungkin kerajaan negeri dapat meneruskan beberapa projek bernilai berbilion-bilion yang diumumkan oleh pemerintah tanpa memaksa negara untuk melanjutkan hutang.

“Bahagian yang tidak pasti adalah bagaimana kita akan membayar hutang tersebut dan kami tidak mahu ada berulangnya kes 1MDB di Sarawak.

“Pada masa ini, walaupun terdapat banyak pengumuman pakej rangsangan oleh kerajaan negeri, sebilangan besar peniaga kecil dan orang biasa belum menerima apa yang dijanjikan.

“Adakah kerajaan negeri sudah terlalu kekurangan wang?. Maka, kita perlu perubahan sekali gus membersihkan kotoran yang terkumpul selama 57 tahun terakhir,” ujar kenyataan itu.