Malaysia Dateline

Logo Harapan

PH Terengganu kesal SPR enggan beri salinan RDPT

Ng Chai Hing Pengerusi DAP Terengganu, Ng Chai Hing (Gambar kiri) berkata, selepas bantahan dibuat Pakatan Harapan di semua peringkat termasuk Pusat, sikap SPR masih sama apabila pihaknya masih gagal dapatkan RDPT sebagaimana suku pertama sebelum ini.

Menurutnya, keadaan itu menunjukkan bahawa SPR tidak menghiraukan bantahan dan juga kesukaran yang perlu dihadapi oleh parti-parti bagi membuat semakan pemilih.

“Rasanya kalau kita meneruskan bantahan, mereka akan tetap dengan keputusan untuk tidak menyerahkan salinan RDPT kepada kita,” katanya seperti dilpaor Sinaronline hari ini.

Mengulas lanjut katanya, beliau bersama-sama pemimpin Pakatan Harapan Terengganu termasuk Pengerusi PKR Terengganu, Azan Ismail dan Pengerusi Amanah Terengganu, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad ke Pejabat SPR di Wisma Persekutuan baru-baru ini untuk mengadakan perjumpaan dengan SPR tetapi tidak dilayan.

Menurutnya, pihak terlibat juga enggan memberi maklumat berhubung salinan RDPT sebagaimana diminta sebaliknya pihaknya perlu menyalin sendiri nama-nama pemilih daripada salinan asal.

“Sedangkan kedua-dua pemimpin tersebut (Azan dan Raja Bahrin) adalah wakil rakyat. Kalau wakil rakyat pun tidak dilayan, apatah lagi kalau orang biasa yang minta,” katanya.

Beliau berkata, proses menyalin RDPT dibuat oleh pemimpin Pakatan Harapan di negeri ini sebelum ini mengambil masa selama tiga hingga empat hari.

Jelasnya, sekiranya Pakatan Harapan gagal menyalin, pihaknya juga tidak dapat membuat bantahan kerana semakan tidak dapat dibuat.

Menurutnya, tindakan SPR itu menambahkan kesukaran kerana terpaksa memberi sepenuh perhatian terhadap perkara itu dalam masa sama beberapa hari sedangkan ia boleh dipermudahkan sebagaimana sebelum ini.

“Kita rasa kecewa kerana SPR masih tidak mahu beri salinan. Keadaan masih sama walaupun suku kedua dan kita tiada pilihan lain kecuali fotostat di pejabat SPR sahaja dengan membawa peralatan sendiri,” katanya.