Malaysia Dateline

PH ulangi pendirian negara perlukan RM45 bilion, suntikan tunai RM5 bilion langsung tidak memadai

Pakatan Harapan (PH) berasa kecewa apabila mendapati hanya RM5 bilion suntikan tunai baharu dalam pakej rangsangan ekonomi Pemerkasa Plus diumum malam tadi.

PH mengulangi pendiriannya bahawa sebanyak RM45 bilion suntikan tunai yang diperlukan ekonomi negara untuk mengatasi kesan teruk Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 terhadap ekonomi keseluruhannya.

Dalam satu kenyataan bersama hari ini, Majlis Presiden PH berpendapat kerajaan Perikatan Nasional (PN) sepatutnya lebih berani berbelanja untuk memangkin pertumbuhan ekonomi seterusnya menyelamatkan negara dari kancah kemelesetan.

“Suntikan tunai RM5 bilion sahaja langsung tidak memadai apabila PKP 3.0 dijangka mendatangkan kerugian RM2.4 bilion sehari, serupa PKP 1.0 dahulu.

“Kesan kerugian kepada ekonomi dijangka berjumlah RM60 bilion bagi PKP 3.0 ini.

“Suntikan terus RM45 bilion ke dalam ekonomi, berbanding RM5 bilion yang dilakukan kerajaan, akan benar-benar membantu mengurangkan kesan kerugian RM60 bilion tersebut,” tegasnya.

Semalam, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pelaksanaan Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi Tambahan (PEMERKASA Plus) bernilai RM40 bilion membabitkan suntikan fiskal oleh kerajaan berjumlah RM5 bilion.

Mengulas lanjut, Majlis Presiden PH berkata, Perdana Menteri juga nampaknya meneruskan langkah ekonomi dan kebajikan ortodoks yang sama dengan memberi bantuan one-off.

“Walhal, apa yang diperlukan sewaktu kita berada di dalam pandemik global ini adalah siri bantuan kewangan secara berkala untuk menyelamatkan pekerjaan, perniagaan, dan ekonomi negara kita.

“Bantuan kewangan perlu bukan sahaja bagi kelompok B40, tetapi juga M40 untuk memastikan mereka tidak akhirnya tergolong ke dalam kelompok B40 nanti,” katanya.

Sehubungan itu, PH mengulangi pendirian bahawa suntikan dana RM45 bilion ke dalam ekonomi mesti memberi kesan terus kepada pekerja dan perniagaan, termasuk:

● Meningkatkan bantuan kebajikan bulanan ke RM1,000 termasuk bagi yang tidak bekerja, yang dijangka berjumlah RM7 bilion bagi 7 bulan ke depan sehingga lengkapnya Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) menjelang 31 Disember 2021 yang diharap mampu mencapai imunisasi kelompok meliputi 80% penduduk;

● Pelanjutan moratorium bayaran pinjaman bank secara automatik, tanpa melibatkan kelompok T20, sehingga PICK lengkap pada hujung tahun ini. Ini akan membantu 8 juta rakyat dan syarikat di Malaysia.

Kos ini semestinya ditanggung industri perbankan, yang telah merekodkan keuntungan selepas cukai yang sihat berjumlah hampir RM23 bilion bagi 2020 berbanding RM32.3 bilion pada 2019;

● Memberi insentif pengambilan pekerja bagi jangka masa 2 tahun, melibatkan insentif gaji RM500 sebulan bagi pekerja warganegara dan insentif pengambilan kerja RM300 sebulan bagi majikan, yang dijangka mampu mewujudkan pekerjaan bagi 300,000 rakyat Malaysia dan menelan belanja RM6.5 bilion setahun. Pengangguran di kalangan belia kekal tinggi iaitu pada kadar 13.4% setakat Mac 2021;

● RM3.5 bilion bagi Kementerian Kesihatan untuk mempercepat serta mempermudah PICK, serta meningkatkan usaha saringan, mengenal pasti kontak rapat, serta merawat kes positif COVID-19, meningkatkan kapasiti serta keupayaan hospital termasuk peralatan perubatan dan sumber manusia untuk mengelak runtuhnya sistem kesihatan awam kita; dan

● RM28 bilion dalam bentuk geran; subsidi upah, sewa dan utiliti; jaminan pinjaman dan pelanjutan kredit untuk Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), pembinaan, peruncitan dan industri pelancongan yang terjejas teruk.

Industri pelancongan kehilangan RM100 bilion tahun lalu, dan tanpa ‘talian hayat’ dari kerajaan sudah pasti industri ini akan menghhadapi masa depan yang amat kelam.

Pakej bantuan awal bernilai RM45 bilion ini, pada ketika penutupan penuh hampir semua sektor sewaktu PKP 3.0, bukanlah jumlah yang besar apabila dibandingkan dengan RM340 bilion yang telah dibelanjakan sewaktu PKP 1.0 dan PKP 2.0.

Pakej bantuan RM45 bilion ini diperlukan untuk menggerakkan seluruh masyarakat bukan sahaja untuk mengalahkan Covid-19, tetapi juga untuk mengurangkan kesan buruk ekonomi akibat penutupan penuh sekarang di samping mengelakkan kemelesetan ekonomi yang lebih teruk.