Malaysia Dateline

Pimpinan AMK mahu peralihan kuasa PM dalam tempoh dua tahun

Tempoh masa peralihan kuasa diantara 2 tahun ke 2 tahun setengah adalah tempoh yang wajar dipertimbangkan sebelum berakhir separuh penggal pemerintahan Pakatan Harapan (PH), kata Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Syed Badli Shah Osman.

Beliau berkata eralihan kuasa tidak boleh berlaku lewat dari tempoh 3 tahun dan tidak boleh dilihat tergesa-gesa.

“Pelan peralihan kuasa perlu disusun rapi bagi memastikan kestabilan kerajaan.

Syed Badli Shah Osman

“Pelan peralihan yang berlaku terlalu lewat akan menyukarkan perdana menteri baru untuk membentuk corak pemerintahan negara kerana tempoh masa penggal berakhir terlalu hampir.

“Justeru wajarlah Anwar diangkat sebagai perdana menteri dalam tempoh 2 tahun ke 2 tahun setengah,” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Beliau turut menyeru agar seebelum peralihan kuasa berlaku, seluruh kepimpinan dan pendukung Pakatan Harapan untuk terus memberikan sokongan padu dibawah kepimpinan Tun Dr. Mahathir Mohamad.

“Setahun sudah berlalu kisah tumbangnya tirani terpahat dalam sejarah politik negara. Setahun juga masanya kerajaan Pakatan Harapan mengambil tempat.

“Tentunya kerajaan setahun jagung, tidak mudah menandingi kerajaan tua yang berusia 60 tahun.

“Hakikatnya PH telah berjaya menambah baik pelbagai perkara dibawah kepimpinan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad.

“Polisi-polisi lapok berjaya diubah dan dasar-dasar baru turut diperkenalkan.

“Seluruh pendukung PH wajar berterima kasih kepada Tun M diatas hasil usahanya memimpin Malaysia baru walaupun sudah berusia lewat.

“Namun janji ketika penubuhan Pakatan Harapan untuk mengangkat Anwar bagi mengambil alih tampok kepimpinan negara juga haruslah dipenuhi.

“Datuk Seri Anwar perlu diangkat sebagai Perdana Menteri dalam tempoh 2 tahun pemerintahan Pakatan Harapan,” tegasnya lagi.