Malaysia Dateline

Pimpinan badan sukan negara sambut baik lantikan Syed Saddiq, Steven Sim

Datuk Dr Khairi Zawi

Masyarakat sukan nasional berharap pelantikan Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sebagai Menteri Belia dan Sukan yang baharu dan Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong sebagai timbalannya, akan meneruskan kecemerlangan Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

Ketua Pegawai Eksekutif Institut Sukan Negara (ISN) Dr Khairi Zawi berkata, ISN yakin dengan pelantikan mereka untuk mengetuai KBS kerana kedua-dua Syed Saddiq dan Sim memiliki latar belakang akademik yang baik untuk membolehkan sukan kebangsaan menjalani peralihan paradigma dalam konteks penyediaan lebih berdisiplin, atlet negara berdaya saing dan berdaya saing.

“ISN mengalu-alukan pelantikan menteri dan timbalan menteri baharu dari satu generasi yang akan memacu kemampanan sukan berprestasi tinggi negara.

“Dengan latar belakang akademik para menteri, ISN berharap ia akan menjadi pemangkin untuk memperkuat budaya yang didorong data yang sedang dipupuk dalam aplikasi perkhidmatan dan pengurusan program sukan berprestasi tinggi di bawah ISN,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Datuk Ahmad Shapawi Ismail

Sementara itu, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Ahmad Shapawi Ismail berkata MSN teruja dengan pelantikan kedua-dua mereka yang diharapkan dapat merangsang motivasi dan semangat atlet, jurulatih dan pegawai sukan kebangsaan untuk mengambil sukan kebangsaan industri ke tahap yang lebih tinggi.

“Kami akan memberikan kerjasama dan komitmen penuh kami untuk membantu menteri dan timbalan menteri untuk membawa perubahan yang ketara dengan meneruskan, melaksanakan dan menambah baik dasar sukan kebangsaan, terutamanya sukan berprestasi tinggi untuk meningkatkan kecemerlangan sukan kami untuk menjadikan Malaysia sebuah negara sukan,” katanya. kata.

Syed Saddiq, 25, dan Sim, 36, adalah antara 13 menteri dan 23 timbalan menteri yang mengangkat sumpah jawatan, kesetiaan dan kerahsiaan di hadapan Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V di Istana Negara, di sini.

Dalam Pilihan Raya Umum ke-14, Syed Saddiq, yang merupakan seorang graduan undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) mengalahkan calon Barisan Nasional (BN) Datuk Razali Ibrahim dan calon PAS Abdul Aziz Talib dengan majoriti 6,953 undi dalam pertandingan parlimen Muar manakala Sim mengalahkan Gui Guat Lye MCA dengan majoriti 52,877 undi untuk mempertahankan kerusi Bukit Mertajam.

Datuk Norza Zakaria

Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria memberi jaminan bahawa badan sukan itu akan terus memberi sokongan padu kepada menteri dan timbalan menteri baru dalam usaha berterusan oleh kerajaan untuk meningkatkan prestasi sukan negara sama ada di peringkat elit atau di peringkat komuniti.

Mohamad Norza, yang juga Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM), berkata sebagai peneraju berkaliber dan ikon generasi muda, Syed Saddiq akan dapat menyuntik semangat baru dan lebih segar pada pembangunan sukan kebangsaan.

“Kami akan bekerjasama rapat dengan kerajaan dalam meningkatkan prestasi antarabangsa negara, terutama dalam mencapai matlamat negara untuk membawa pulang pingat emas Olimpik dari Tokyo 2020,” katanya.

Sementara itu, Persatuan Penulis Sukan Malaysia (SAM) yakin bahawa pelantikan kedua-dua muka baru untuk memegang belia dan portfolio sukan akan memacu belia dan sukan ke arah ke arah kecemerlangan yang lebih baik selepas ini.

“Malaysia adalah sebahagian daripada penyertaan dalam mana-mana acara sukan utama di dunia, jadi pelantikan Syed Saddiq untuk memimpin kementerian itu sangat penting untuk mengangkat semangat atlet kebangsaan,” kata SAM dalam satu kenyataan.