Malaysia Dateline

Pinda SO parlimen, hukum MP keluar kenyataan rasis, seksis

Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun digesa untuk meminda perintah tetap (SO) Parlimen agar hukuman lebih keras dikenakan terhadap anggota Parlimen yang mengeluarkan kenyataan berbaur rasis dan seksis di dalam Dewan Rakyat.

Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuriraani Patto berkata, beliau telah pun berjumpa dengan Yang Dipertua Dewan Rakyat itu dan menyerahkan satu surat agar Dewan dapat meminda dua akta berkaitan ucapan berunsur penghinaan.

Beliau merujuk kepada insiden baru-baru ini di mana Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (BN-Baling) yang mengeluarkan kenyataan ‘gelap’, tak nampak dan pakai lah bedak kepada ahli Parlimen DAP itu.

Kasthu Patto berkata, beliau khuatir ini bukan yang terakhir dilakukan Abdul Azeez oleh kerana rekodnya sebelum ini yang mengulangi perkara sama.

“Bola sekarang berada di gelanggang Speaker, kerana dia sebagai Ketua Panitia untuk Perintah Tetap dan Jawatankuasa Hak Istimewa dapat menggunakan kuasanya untuk memanggil pertemuan untuk membahas usul ini.

“Pindaan ini pastinya akan berhadapan jalan agak panjang untuk melindungi bukan sahaja kesucian Dewan Rakyat tetapi juga ahli Parlimen, terutama ahli Parlimen wanita, termasuk saya yang telah mengalami berbagai macam penghinaan dan penganiayaan,” katanya dalam satu kenyataan.

Pindaannya adalah seperti berikut:

1) Perintah Tetap 36 (13) 36 (13) “Mana-mana anggota yang mengeluarkan ucapan seksis, rasis atau lain-lain yang menyinggung perasaan sehingga menyebabkan anggota lain atau segmen penduduk di Malaysia direndahkan atau dibenci, melanggar perenggan (4) atau (10) secara automatik akan dirujuk ke Jawatankuasa hak untuk siasatan.

2) 36 (14) “Mana-mana anggota yang didapati oleh Jawatankuasa Hak dalam siasatan yang ditetapkan pada perenggan (13) telah dengan sengaja atau sengaja melanggar perenggan (4) atau (10) harus dihukum denda tidak kurang dari RM500 kerana melanggar Seksyen 9 (c) Akta Dewan Rakyat (Hak Istimewa dan Kuasa) 1952.”

“Saya berharap agar ahli Parlimen dari kedua-dua belah pihak akan memberikan komitmen terhadap pindaan ini agar semua ahli Parlimen dilindungi di bawah Peraturan Tetap Dewan,” kata Kastu Patto lagi.