Malaysia Dateline

Pinjaman PTPTN perlu, peminjam sedia bayar balik pinjaman, menurut kaji selidik

Kaji selidik yang dilakukan Pusat Penyelidikan Kaji Selidik UCSI mendapati rakyat Malaysia tidak gembira jika tiada lagi pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk generasi akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif pusat penyelidikan itu, Profesor Madya Dr Noppadon Kannika berkata kaji selidik yang dilakukan terhadap 700 orang juga mendapati 51.6 peratus peminjam PTPTN cenderung untuk membayar balik pinjaman pelajaran mengikut keadaan kewangan semasa mereka.

Selain itu, sebanyak 73.1 peratus responden bersetuju dengan cadangan penangguhan bayaran balik bagi mereka yang berpendapatan kurang daripada RM2,000 sebulan manakala 65.8 peratus mahu mereka yang lulus dengan kepujian kelas pertama diberi pengecualian penuh atau separa.

“Kira-kira 55.3 peratus mahu skim bayaran balik berasaskan pendapatan untuk peminjam baharu. Bagaimanapun, 45.1 peratus daripada responden tidak bersetuju peminjam yang gagal membayar balik pinjaman didakwa,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Kaji selidik itu dilakukan bagi mendapatkan pandangan orang ramai mengenai mekanisme baharu pembayaran balik pinjaman itu.

“Kaji selidik ini dapat membantu PTPTN dan Kementerian Pendidikan untuk mencari alternatif untuk merumus satu dasar bagi menangani isu berkenaan,” kata Noppadon.

Kajian itu dilakukan antara 22 Jun dan 9 Julai di Kuala Lumpur meliputi responden daripada pelbagai latar belakang pendidikan dan pendapatan.

— BERNAMA