Malaysia Dateline

PJ Pas Melaka perlu bezakan kritikan dengan fitnah, kata Pemuda AMANAH Melaka

Naib Ketua Pemuda AMANAH Melaka, Fakhrul Razi Hamdan menyarankan Pesuruhjaya Pas Melaka, Kamarudin Sidek supaya membezakan antara kritikan dan fitnah

Kata Fakhrul Razi, Kamarudin mengatakan tindakan beberapa pemimpin AMANAH dan Pakatan Harapan (PH) yang membuat laporan Polis berhubung ceramah Pas Umno yang memfitnah, menunjukkan kerajaan negeri tidak boleh menerima sebarang kritikan.

“Persoalan besar yang Pemuda AMANAH Melaka ingin ajukan kepada Pesuruhjaya Pas Melaka, adakah beliau tidak mampu membezakan antara fitnah dengan kritik.

“Bagaimana seorang pemimpin utama parti di negeri yang juga dikenali sebagai seorang guru agama tidak mampu membezakan antara memberi kritikan dengan menimbulkan persepsi jahat kepada masyarakat dengan cara membuat fitnah.

“Kami kongsikan pengertian fitnah dan kritik daripada Kamus Dewan Bahasa, fitnah adalah tuduhan khabar, kisah yang diada-adakan dan dibuat-buat untuk memburukkan atau membencanakan seseorang manakala kritik pula membawa erti kritikan pernyataan tentang yang salah atau yang tidak baik, celaan, teguran, kecaman.

“Menurut Kamus Dewan juga mengkritik adalah menghuraikan atau meneliti mana-mana yg baik dan yang tidak baik,” kata beliau dalam satu kenyataan semalam.

Menurut beliau, Pemuda AMANAH dan percaya kerajaan negeri Melaka sentiasa terbuka untuk menerima kritikan dan teguran tetapi kritikan itu biarlah membina dan bukanlah berunsur fitnah dan mengadu domba yang akhirnya menimbulkan persepsi buruk rakyat kepada pentadbiran hari ini sekaligus memecah belahkan masyarakat.

Dalam masa yang sama tambahnya, Pemuda AMANAH juga musykil bagaimana seorang ustaz rela memfitnah dan mengelirukan rakyat. Adakah wujud dalam ajaran agama Islam yang membenarkan memfitnah orang walau kepada musuh sekalipun. Tidak sedarkah beliau akan kesan fitnah dan mengadu domba yang beliau ucapkan itu.

Jelas beliau, antara fitnah Pesuruhjaya Pas itu pada ceramah beliau di Kampung Pulau Durian Tunggal pada 2 Februari lalu adalah:

1) Sudah 8 bulan kerajaan PH memerintah Melaka jawatankuasa masjid masih belum dilantik.

2) Duit tabung masjid akan diserahkan kepada MAIM untuk diuruskan dan masjid tidak boleh menguruskan duitnya sendiri.

Sedangkan fakta sebenarnya jelas beliau ialah:

1) Jawatankuasa Masjid yang lama masih sah sehingga 31 Disember 2018 dan bermula 1 Jan 2019 jawatankuasa interim dilantik dalam kalangan Pegawai Syarak sehingga pertengahan Februari 2019.

2) MAIM tidak pernah bercadang untuk meminta Jawatankuasa Masjid menyerahkan duit tabung masjid untuk diuruskan oleh MAIM. Tidak pernah ia dibincangkan dalam mana-mana mesyuarat MAIM atau JAIM.

Ujar beliau lagi, Pemuda AMANAH Melaka menyeru seluruh rakyat Melaka dan Malaysia supaya menolak pemimpin yang bertopengkan agama demi kepentingan politik semata-mata seperti ini.

“Seharusnya seorang pemimpin mengamalkan sikap amanah dan bertanggungjawab dengan setiap perbuatan sert percakapan kerana ianya akan menjadi ikutan kepada para pengikut dan ahli bawahan.

“Tambahan pula Kamarudin Sidek merupakan pemimpin daripada parti yang dikatakan memperjuangkan Islam,” katanya.