Malaysia Dateline

Johari Abdul

PKR tak melatah Pas mahu putus kerjasama, kata Johari Abdul

Ketua Whip PKR, Datuk Johari Abdul meramalkan Pas tidak akan menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) secara bersendirian.

Sebaliknya kata beliau, Pas mempunyai dua pilihan sama ada menyertai Barisan Nasional (BN) atau bersama Pakatan Harapan.

“Pas ada dua pilihan, sama ada bersama Umno Barisan Nasional atau Pakatan Harapan. Tak mungkin Pas akan bersendirian dalam harung pilihan raya yang akan datang,” katanya seperti di petik portal Antarapos.

Ditanya mengenai usul beberapa Pas kawasan yang mahu memutuskan hubungan dengan PKR, ahli parlimen Sungai Petani itu berkata, partinya tidak melatah dengan keputusan itu kerana ia bukan keputusan rasmi Pas Pusat.

“Yang nak putuskan hubungan dengan PKR itu bukan Pas (setakat ini), tetapi Pemuda (Pas). Jadi kita tunggulah Pas nak kata apa. Kalau Pas induk tolak, tentulah kita ada rancangan kita,” katanya.

Setakat ini, lebih 40 pemuda Pas kawasan meluluskan usul memutuskan tahaluf siyasi dengan PKR.

Usul itu juga akan dibawa ke muktamar Pas yang akan berlangsung minggu hadapan di Kedah.

Johari berkata PKR memberikan ruang cukup luas kepada Pas untuk menilai sama ada tahaluf siyasi antara dua parti itu yang dijalin sejak 2008, patut diteruskan.

“Kita tak pernah buat satu komen pun, walaupun berkali-kali Pemuda Pas, saya rasa dalam 44 Pas kawasan buat keputusan putus hubungan dengan PKR.

“Tapi tidak ada seorang pun pemimpin PKR yang respon,” katanya.