Malaysia Dateline

PKS, individu terkesan dibantu melalui pakej rangsangan

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz berkata individu serta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang terkesan dalam menghadapi penularan Covid-19 akan dibantu melalui Pakej Rangsangan Ekonomi 2020 (PRE2020).

Menurutnya dalam satu kenyataan hari ini, PRE2020 akan memastikan risiko ekonomi akibat penularan wabak ini dapat ditangani dengan berkesan berdasarkan strategi yang telah digariskan.

Jelasnya, kerajaan turut menyediakan beberapa tabung pembiayaan kewangan bagi individu dan syarikat PKS yang terkesan.

Kerajaan, ujarnya, amat prihatin terhadap kesan negatif penularan wabak virus tersebut yang telah menjejaskan antara lain individu serta PKS.

“Kementerian Kewangan juga sentiasa bekerjasama rapat dengan Bank Negara Malaysia (BNM), Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Malaysia bagi memastikan pasaran modal dan kewangan terus berfungsi secara telus dan teratur.

“Pelbagai langkah sudah diambil untuk memastikan individu dan syarikat PKS yang terkesan diberi sokongan yang berpatutan.

“Selain peruntukan untuk membantu PKS mengekalkan operasi perniagaan, melindungi pekerjaan dan menggalakkan pelaburan domestik, bank tempatan juga turut mengambil langkah-langkah untuk menyokong individu dan syarikat PKS yang terkesan,” jelasnya.

Pelbagai bantuan khas, kemudahan pinjaman, kemudahan penyusunan dan penjadualan semula serta moratorium selama enam bulan untuk perniagaan, PKS dan individu telah diperuntukkan, katanya.

Di samping itu, Tengku Zafrul memberitahu kerajaan juga amat prihatin terhadap keadaan kesihatan rakyat dan beberapa syarikat insurans dan pengendali takaful telah mengambil inisiatif bagi membantu meringankan beban kepada pemegang polisi dengan memanjangkan faedah insurans bagi pencarum yang terkesan Covid-19.

Kerajaan turut mengambil maklum dan prihatin terhadap kesulitan yang dihadapi oleh semua pembayar cukai.

Sehubungan itu, ujarnya, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) telah mengambil beberapa langkah bagi memastikan pembayar cukai dapat mengatur semula urusan percukaian seterusnya meringankan kesulitan yang mereka hadapi.

“Kementerian Kewangan dan agensi-agensi di bawahnya akan terus bekerjasama dengan sektor kewangan dan pelaburan untuk mengkaji pelaksanaan PRE2020 dan langkah-langkah seterusnya bagi membantu dan menyokong perniagaan dan isi rumah mengikut keperluan semasa,” tambahnya lagi.