Malaysia Dateline

Polis akan terus kesan saki baki kumpulan pengganas di Sabah

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Omar Mammah berkata pihak polis terus melakukan operasi untuk mengesan saki baki kumpulan pengganas di negeri ini.

Beliau berkata berdasarkan maklumat yang  diterima masih ada anggota kumpulan pengganas yang cuba bersembunyi di Sabah.

“Oleh itu pihak polis khususnya Bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas, Polis Diraja Malaysia di Bukit Aman terus mengesan individu yang dipercayai terlibat dengan kumpulan berkenaan,” katanya kepada pemberita selepas Program Kepolisan Komuniti Bersama Pesuruhjaya Polis Sabah di Tanjung Aru Baru, di sini hari ini.

Beliau berkata walaupun masih terdapat saki baki kumpulan pengganas itu di negeri ini, namun beliau meminta orang ramai agar tidak kerana individu yang disyaki anggota kumpulan pengganas itu hanya mahu bersembunyai.

“Mereka yang terlibat dengan kumpulan pengganas ini hanya mahu bersembunyai di negeri ini dan tidak mahu dikesan oleh pihak polis kerana sebelum ini mereka pernah terlibat dengan aktiviti kumpulan pengganas itu di negara jiran,” tambahnya.

Dalam operasi di Sabah dan Putrajaya pada 30 Okt hingga 12 Nov lepas Bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas, Polis Diraja Malaysia telah berjaya menahan lapan suspek yang disyaki terlibat dalam kumpulan pengganas.

Sementara itu, mengulas mengenai program kepolisan komuniti itu, Omar berkata ia adalah program turun padang yang bertujuan untuk mendekati masyarakat melalui pelbagai acara yang dilakukan termasuk dialog.

— BERNAMA