Malaysia Dateline

Pusat Tahfiz Ittiifaqiyah terbakar 1

Polis cari bukti kebakaran tahfiz dalam tasik

Polis Diraja Malaysia (PDRM) kembali semula ke pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Kampung Datuk Keramat untuk meneruskan siasatan kes kebakaran pusat tahfiz terbabit.

BH Online melaporkan, Unit Forensik dan Pasukan Penyelam PDRM, akan menumpukan siasatan di Taman Tasik Datuk Keramat, termasuk menyelam ke dasar tasik berkenaan dipercayai untuk mencari bahan bukti bagi membantu siasatan.

Polis mula menutup kawasan sekitar Taman Tasik Datuk Keramat kira-kira pada jam 9.40 pagi.

Unit Forensik dan Pasukan Penyelam PDRM tiba pada jam 10.30 pagi membawa bersama peralatan untuk melakukan selaman.

Empat anggota penyelam PDRM kemudian melakukan selaman dan menurut sumber, mereka mencari satu unit pemutar skru dan satu lagi bahan yang dapat membantu melengkapkan siasatan.

“Kita cuba nak cari satu pemutar skru dan satu lagi barang bukti.

“Keadaan air tasik yang agak keruh ini mungkin menyukarkan kerja kita, bagaimanapun pencarian akan tetap berjalan,” katanya kepada BH.

Kawalan keselamatan terus diperketatkan dengan polis menghalang pihak media dan orang awam daripada menghampiri kawasan tasik dan bangunan pusat tahfiz.

Semalam, polis membawa ketujuh-tujuh suspek ke lokasi kejadian.

Mereka dibawa ke kawasan Taman Tasik Datuk Keramat dan bangunan tahfiz, dipercayai untuk menerangkan kepada pasukan penyiasat apa yang berlaku pada malam kejadian, 14 September lalu.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Wan Ahmad Najmuddin Mohd, semalam berkata, kertas siasatan kes itu sudah dihantar kepada Pejabat Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya.

Beliau berkata, polis membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, yang dibaca bersama Seksyen 435 Kanun Keseksaan kerana khianat dengan api.

Wan Ahmad Najmuddin berkata, pihaknya kini sedang menunggu maklum balas daripada Pejabat Peguam Negara, yang akan menentukan tindakan selanjutnya terhadap ketujuh-tujuh suspek terbabit.

Dalam perkembangan berkaitan, orang ramai masih lagi dilihat mengunjungi pusat tahfiz berkenaan.

Kebanyakan daripada mereka datang untuk memberikan sumbangan kepada wakil pengurusan tahfiz yang masih membuka kaunter untuk menerima sumbangan daripada orang ramai.