Malaysia Dateline

Polis halang kanak-kanak Rohingya kahwin bawah umur

Polis berjaya menghalang seorang kanak-kanak perempuan bangsa Rohingya berumur 11 tahun daripada melangsungkan perkahwinan dengan seorang lelaki berumur 20 tahun hari semalam.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), ACP Nik Ros Azhan Nik Abdul Hamid hari ini berkata keluarga kanak-kanak itu bersetuju untuk menangguhkan perkahwinan itu setelah dinasihati pegawai polis yang turut dibantu pegawai tadbir agama daerah ini.

“Kami juga memaklumkan jika mereka ingin meneruskan perkahwinan, mereka perlu melalui proses permohonan perkahwinan dengan pihak pejabat Agama Islam dan Mahkamah. Mereka mengaku faham dan akan patuh pada arahan” katanya ketika dihubungi malam tadi.

Menurutnya satu laporan polis telah dibuat oleh seorang pengarah sebuah badan bukan kerajaan (NGO) di sini Rabu lepas yang mendedahkan kanak-kanak berkenaan yang merupakan bekas pelajar di pusat pembelajaran kelolaan NGO itu akan dikahwinkan.

“Susulan laporan polis yang dibuat lelaki itu, polis berjaya mengesan kanak-kanak perempuan berkenaan dan keluarganya di Taman Perai di sini serta mengadakan pertemuan bagi mendapatkan penjelasan daripada mereka berhubung laporan berkenaan.

Nik Ros Azhan berkata bapa kanak-kanak itu yang berusia 46 tahun dan bekerja sebagai buruh kontrak mengaku mahu mengahwinkan anaknya itu dengan seorang lelaki berusia 20 tahun atas alasan lelaki itu dapat menjaga anaknya.

Katanya susulan persetujuan keluarga kanak-kanak perempuan tersebut untuk menangguhkan perkahwinan berkenaan, polis telah memaklumkan perkara itu kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat yang akan memantau kanak-kanak perempuan itu dari semasa ke semasa.

Menurutnya pihak Pesuruhjaya Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR) turut dimaklumkan berhubung perkara itu ekoran semua yang terlibat dalam kes itu merupakan pemegang kad UNHCR.

– BERNAMA