Polis Jerman serbu tujuh lokasi selepas ancaman bom dihantar ke masjid

Polis Jerman serbu tujuh lokasi selepas ancaman bom dihantar ke masjid
Dua anggota polis sedang mengawal di hadapan bangunan Masjid Fatih Camii di Dresden, Jerman. Foto-CNN

Polis menyerbu tujuh lokasi di seluruh Jerman pada Rabu sebagai sebahagian siasatan ancaman bom yang dihantar oleh pelampau kanan ke masjid-masjid dan ahli politik di negara itu, lapor agensi berita Turki Anadolu memetik satu kenyataan.

Menteri Dalam Negeri Bavaria Joachim Herrmann berkata enam suspek telah ditahan kerana disyaki menghantar mesej Islamofobia selain ancaman bom ke masjid-masjid, parti politik dan institusi media.

“Ancaman e-mel sedemikian bertujuan menakut-nakutkan orang ramai dan mengganggu keamanan sosial,” katanya sambil menambah bahawa pihak berkuasa akan terus memerangi ekstremisme dengan segala cara yang mungkin.

Polis merampas beberapa cakera keras semasa penggeledahan di beberapa negeri persekutuan iaitu Bavaria, Baden-Wuerttemberg, Thuringia dan Saxony-Anhalt.

Suspek kemudian dibebaskan manakala siasatan masih dijalankan.

Dalam tempoh beberapa bulan kebelakangan ini, lebih 12 masjid, ibu pejabat parti politik dan agensi berita menerima ancaman bom yang didakwa dihantar oleh pertubuhan pengganas pelampau kanan seperti Blood and Honour, Combat 18 dan Volksfront.– BERNAMA