Malaysia Dateline

Polis mungkin sudah tahu siapa arah bunuh Altantuya, kata MP DAP

Dalam situasi ini, saya menggesa agar Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Polis Negara, Mohamad Fuzi membuka semula siasatan, kata Ram Karpal.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor Ramkarpal Singh berkata, polis tidak perlu menunggu laporan baru dibuat bagi membuka semula siasatan berhubung pembunuhan wanita Monggolia, Alktantuya Shariibuu.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan besar bahawa orang yang mengarahkan pembunuhan Altantuya telah diketahui polis sejak awal kes berkenaan disiasat.

“Tidak perlu laporan polis baru untuk dibuat, memandangkan kemungkinan besar orang yang mengarahkan pembunuhan Altantuya sudah diketahui polis sejak awal siasatan kes berkenaan, dan ini merupakan aspek yang sangat penting yang tidak diambil kira dalam siasatan berkenaan.

“Tidak logik untuk penyiasat hanya bertanya siapa bunuh Altantuya tanpa bertanya motif tindakan dalam penyiasatan berkenaan,” katanya dalam kenyataannya semalam, lapor Roketkini.

Jelasnya, laporan polis hanyalah ‘formaliti’ dan polis boleh membuka semula siasatan.

Selain itu, Ramkarpal menambah, Presiden Mongolia Battulga Khaltama pada 18 Mei lalu turut meminta Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad membuka semula siasatan kes berkenaan.

Pihaknya juga turut menerima sepucuk surat daripada bapa Altantuya, Setev Shaariibuu, yang dikirim kepadanya meminta agar pihak yang mengarahkan pembunuhan anaknya agar mendapat hukuman.

“Dalam situasi ini, saya menggesa agar Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Polis Negara, Mohamad Fuzi membuka semula siasatan berhubung pembunuhan Altantuya dengan kadar segera, atau suruhanjaya siasatan diraja bersidang untuk menentukan motif pembunuhan,” katanya lagi.

Pada 9 April 2009, Mahkamah Tinggi Shah Alam menjatuhkan hukuman mati ke atas Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar selepas didapati mereka bersalah melakukan pembunuhan itu antara jam 10 malam pada 19 Oktober dan jam 1 pagi pada 20 Oktober 2006.