Polis patut siasat insiden rempuh akibatkan 30 pemandu teksi cedera

Polis patut siasat insiden rempuh akibatkan 30 pemandu teksi cedera

Polis DiRaja Malaysia (PDRM) perlu membuat siasatan tanpa rasa takut dan bimbang bagi menentukan sama ada terdapat sebarang jenayah membabitkan rusuhan atau pelanggaran akta berhimpun scara aman sewaktu kejadian rempuhan yang mengakibatkan 30 pemandu teksi cedera.

Demikian saranan Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng dalam satu kenyataan semalam.

Kata beliau, dalam satu program yang dianjurkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) yang dilancarkan oleh perdana menteri kerajaan sementara, Najib Razak kelmarin, sekitar 10,000 orang pemandu teksi berebut untuk mendapatkan baucer petrol bernilai RM800 setiap satu.

“Berdasarkan standard universal dan akal budi, sebagai penganjur program berkenaan, SPAD perlu benar-benar bertanggungjawab terhadap apa-apa kemalangan yang berlaku sewaktu pengagihan baucer petrol akibat kelemahan organisasi dan perancangan terhadap program tersebut.

Kata beliau, sebahagian pemandu teksi meletakkan kesalahan kepada SPAD atas kejadian buruk itu. Justeru SPAD tidak boleh hanya mempersalahkan beberapa orang yang membuat kacau itu kerana mungkin ada yang terbunuh dalam kemalangan tersebut.

“Apakah SPAD telah mengambil langkah-langkah sewajarnya bagi mengelak kemungkinan kejadian seperti itu berlaku? Mengapakah kejadian buruk seperti itu berlaku dan siapakah yang mencetuskannya?” soal beliau.

Jelas Lip Eng, pihak berkuasa tidak boleh memandang ringan perkara tersebut, khususnya pihak polis tidak boleh menutup sebelah mata terhadap kemungkinan terdapatnya kecuaian SPAD yang melibatkan perhimpunan sekitar 10,000 orang peserta itu.

“Orang awam juga turut berminat untuk tahu sama ada SPAD perlu atau sebaliknya untuk memberitahu pihak polis sekurang-kurangnya 10 hari sebelum program berkenaan diadakan seperti yang dikehendaki di bawah Akta Perhimpunan Aman,” kata beliau.

0.0
OVERALL SCORE
Have no any user vote