Malaysia Dateline

Polis Perak kenalpasti individu, kakitangan awam terlibat militan IS

Polis Negeri Perak telah mengenal pasti beberapa individu yang didapati terlibat dalam kumpulan militan Islam (IS) dan akan bertindak menahan individu yang disyaki tidak lama lagi.

Ketua Polis Negeri, Datuk Hasnan Hassan berkata individu itu termasuk kakitangan awam dan isteri kepada seorang lelaki yang terlibat dalam kumpulan itu.

Menjejaki kumpulan militan IS adalah salah satu tumpuan utama bagi polis Perak pada tahun ini, “katanya tanpa mahu mendedahkan bilangan sebenar yang terlibat.

Hasnan bercakap kepada pemberita selepas menyaksikan penyerahan tugas kepada Ketua Jabatan Siasatan Jenayah, Ketua Integriti dan Pematuhan Piawaian (Jips) (integriti) dan Ketua Polis Daerah Taiping hari ini.

Hasnan juga berkata pasukan itu tidak akan berkompromi jika kakitangannya didapati telah menyalahgunakan kuasa mereka.

“Kami akan mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang tidak mempunyai integriti,” katanya.

Mengulas mengenai kes tiga anggota polis yang ditangkap kerana disyaki merompak sebuah keluarga di Kampung Rapat pada 27 Disember, Hasnan berkata mereka akan dipindahkan ke jabatan lain sementara menunggu perintah pemindahan mereka.

“Mereka kini diikat jamin polis dan kami telah mengemukakan kertas siasatan kepada Pejabat Timbalan Pendakwa Raya untuk arahan selanjutnya

“Kami tidak akan memberi peluang. Kami akan menangkap dan membawa mereka ke mahkamah.Kita tidak mahu orang ramai menjadi mangsa,” katanya.

Dalam insiden jam 2 pagi itu, seorang pemeriksa polis berusia 43 tahun, dua warga tua berusia 35 dan 27 tahun dan seorang penganggur lelaki berusia 32 tahun ditangkap kerana disyaki merompak keluarga berkenaan.

Mereka dipercayai mencuri wang tunai RM12,300 dari keluarga itu.