Malaysia Dateline

Lim Lip Eng

Polis perlu bertindak terhadap pengacau konvoi Bersih 5

Ketua Polis Daerah di setiap daerah di mana juak-juak Umno berbaju merah mencetuskan pertembungan atau keadaan tidak aman terhadap penyokong Bersih mesti mengarahkan kumpulan tersebut ditangkap tanpa perlu menunggu arahan Ketua Polis Negara.

Ahli Parlimen Segamut, Lim Lip Eng berkata pihak polis mesti diperingatkan bahawa mereka mesti bertanggungjawab terhadap sebarang kejadian tidak diingini sepanjang konvoi tujuh minggu Bersih 5, sekiranya Jamal dan kumpulan samsengnya tidak diberkas ekoran pertempuran semalam di Teluk Intan.

Menurutnya, Amaran Ketua pemuda Umno Wilayah, Mohd Razlan Rafii suapaya kerajaan bertindak kepada syarikat yang dikaitkan dengan Bersih 5 perlu diberi perhatian.

“Jika kita mengikut logik akal Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Mohd Razlan Rafii supaya kerajaan membatalkan kontrak yang diberikan kepada syarikat swasta yang terlibat dengan gabungan penambahbaikan pilihanraya, Bersih, adakah Ali Tinju, Jamal Yunos dan Mohd Razlan sendiri serta semua juak-juak Umno mendapat imbuhan dalam bentuk kontrak atau bayaran setiap kali mereka menimbulkan kekacauan di perhimpunan-perhimpunan aman yang dianjurkan NGO dan juga parti-parti pembangkang?” soalnya.

Kenyataan Razlan katanya, telah menjawab kekeliruan orang ramai tentang kenapa pemimpin Umno dalam kumpulan baju merah serta juak-juak mereka tidak berhadapan tindakan undang-undang apabila membuat ugutan bunuh dan kenyataan provokatif.

“Ini kerana bukan sahaja kerajaan Umno merestui tindakan mereka, malah mereka juga mungkin menerima kontrak kerajaan dan insentif untuk meneruskan perbuatan jahat mereka.

“Jika tidak, kenapa mereka boleh terus kembali membuat kacau di ibu pejabat DAP namun tidak seorang pun dihadapkan ke mahkamah?,” katanya.

Menurut Lim, samseng Umno berbaju merah akan terus membuat kacau sekiranya tindakan mereka tidak dibanteras dari awal.