Malaysia Dateline

Amanah Melaka mahu mengingatkan agar keselamatan khususnya pihak polis lebih berhati hati ketika menjalankan tugas

Polis reman anggota Jabatan Amal Pas

Polis menahan seorang lelaki yang juga anggota Jabatan Amal Pas hari ini di Kota Bharu, dipercayai bagi membantu siasatan kes  dakwaan menyebarkan berita palsu di media sosial.

Penahanan lelaki berusia 55 tahun itu dikatakan susulan satu  hantaran di Facebooknya yang didakwa memfitnah menteri.

Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Daud  ketika dihubungi mengesahkan penahanan lelaki terbabit.

“Penama (suspek) ini memang ada ditangkap hari ini dan tahanan reman selama dua hari.

“Itu yang boleh saya sahkan,” katanya ringkas ketika diminta mengesahkan perkara itu seperti dipetik Malaysiakini.

Berdasarkan maklumat awal, suspek yang juga seorang peniaga kedai  makan dipercayai akan disiasat mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan  dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Terdahulu, penangkapan suspek menjadi tular di media sosial yang mendakwa polis menahan seorang pegawai yang bekerja di pejabat Adun  Panchor, Mohd Amar Nik Abdullah.Bagaimanapun, Mohd Amar yang juga timbalan menteri besar Kelantan ketika dihubungi menafikan perkara itu.

“Tiada (pegawai ditahan). Ini kerja orang yang tak ada kerja,” katanya merujuk kepada pihak yang menyebarkan perkara itu.

Sementara itu sumber PAS Kelantan memberitahu lelaki berkenaan tiada sebarang jawatan dalam PAS sebaliknya hanya anggota biasa dalam Jabatan Amal.