Malaysia Dateline

Bendera Indonesia terbalik

Polis siasat bendera Indonesia dicetak terbalik

Polis sedang siasat dari semua sudut termasuk unsur-unsur sabotaj berhubung kes kesilapan bendera Indonesia yang dicetak terbalik dalam buku cenderahati upacara pembukaan temasya Sukan SEA Kuala Lumpur (KL2017).

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan pihaknya telah menerima beberapa laporan berhubung kes tersebut.

“Ya, kami ada terima laporan polis berhubung isu ini dan biar kami selesaikan siasatan terlebih dahulu sebelum membuat tindakan seterusnya,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Modul Peningkatan Integriti My Psikologi Spiritual (MyPs) Tahun 2017 di Bukit Aman, di sini.

Semalam, Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin menyampaikan permohonan maaf bagi pihak Malaysia selaku tuan rumah KL2017 kepada seluruh rakyat Indonesia atas kesilapan melibatkan bendera negara itu kepada Menteri Pemuda dan Olahraga Indonesia, Imam Nahrawi, di sini.

Terdahulu, Imam Nahrawi menyatakan kekesalan berhubung perkara itu melalui akaun Twitter beliau yang kemudian dibalas Khairy juga melalui Twitter dengan permohonan maaf selain menegaskan kesilapan itu tidak disengajakan.

Diminta mengulas mengenai tahap keselamatan sepanjang temasya itu berlangsung, Khalid berkata setakat ini semua dalam keadaan terkawal dan tahap keselamatan sentiasa ditingkatkan dari semasa ke semasa.

Terdahulu, Khalid melancarkan Modul MyPSc yang merupakan manifestasi komitmen Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk meningkatkan nilai-nilai integriti warga PDRM.