Malaysia Dateline

Polis siasat majlis tahnik anak Siti Nurhaliza

Polis menyiasat majlis tahnik anjuran seorang penyanyi terkenal tanah air mengikut Peraturan 19 Peraturan – Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2021.

Ketua Polis Daerah Ampang, Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak, berkata pihak penganjur majlis sudah dikenal pasti dan dipanggil untuk hadir memberikan keterangan lanjut kejadian.

Menurutnya, siasatan dijalankan selepas pihaknya menerima satu laporan mengenai majlis itu yang dikatakan melanggar prosedur operasi standard (SOP).

“Kita mengesan laporan disiarkan sebuah portal berita berhubung rasa tidak puas hati netizen berkaitan majlis tahnik dianjurkan seorang selebriti tanah air di kediamannya di Bukit Antarabangsa, Ampang.

“Terdapat juga beberapa gambar di dalam laporan berita terbabit menunjukkan kehadiran beberapa orang kenamaan (VVIP) dan penceramah agama terkenal ke majlis itu,” katanya dalam kenyataan.

Beliau menambah laporan itu juga mendakwa VVIP dan penceramah jemputan hadir ke majlis tanpa kelulusan dari pihak polis untuk merentas negeri atas alasan mereka tinggal di luar Selangor.

Terdahulu, orang ramai tidak berpuas hati dan mempersoalkan kewajaran majlis tahnik dan akikah yang diadakan penyanyi, Datuk Seri Nurhaliza selepas melahirkan anak keduanya, Muhammad Afwa.

Reaksi orang ramai itu ekoran ramai tidak dapat merentas negeri selain pelbagai masalah berkaitan dengan pelaksanaan siri Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Beberapa gambar yang tular menyaksikan kehadiran Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dalam majlis selebriti itu.

VVIP yang turun hadir ialah penceramah Ustaz Azhar Idrus, Ustaz Don Daniyal dan Ustaz Iqbal.

Sehubungan itu, rakyat meluahkan rasa tidak puas hati dan menganggap menteri dan penceramah

Terdapat segelintir netizen tidak berpuas hati dan mempersoalkan kehadiran menteri dan penceramah yang dikatakan merentas negeri semata-mata untuk menghadiri majlis berkenaan.