Malaysia Dateline

Polis tiada masalah Najib mahu lihat rampasan barangan kemas,wang tunai bernilai RM1.1bilion

Tidak menjadi halangan bagi pihak poli jika Datuk Seri Najib Razak mahu melihat wang tunai, barang kemas dan barangan mewah yang disita bernilai RM1.1 bilion itu daripada enam hartanah yang dikaitkan dengannya semasa siasatan ke atas skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

“Jika dia meminta untuk melihat barangan yang dirampas, tidak ada masalah. Kami menyimpan barang-barang di Bank Negara, “kata Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun kepada mediahari ini.

Beliau menjawab pertanyaan media sama ada pois akan menunaikan permintaan bekas perdana menteri itu untuk melihat sendiri barangan yang disita itu.

Semalam, Najib t mendakwa bahawa dia tidak menyedari begitu besar koleksi barangan kemas dan barang berharganya sebagai tindak balas kepada sidang akhbar yang dibuat oleh polis yang mengumumkan nilai sebenar rampasan yang dilakukannya.

Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan ituterus mempertikaikan penilaian polis terhadap permata dan barangan lain yang disita dari enam kediaman di Lembah Klang, dengan mengatakan jumlah itu subjektif dan tidak realistik.

Semalam, Pengarah Suruhanjaya Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Datuk Seri Amar Singh Ali mendedahkan kos penilaian 12,000 barangan kemas sahaja bernilai RM440 juta, dengan harga pasaran dianggarkan antara RM660 juta dan RM880juta.

Nilai pasaran termasuk kos pengerjaan, caj buruh permulaan, yuran reka bentuk dan banyak lagi.

Polis juga menyita 567 beg tangan bernilai RM51.3 juta, 423 jam tangan bernilai RM78juta dan 234 pasang cermin mata hitam bernilai RM374,000.

Jumlah wang tunai yang terkandung dalam 35 beg yang disita daripada tiga unit pansapuri mewah di Pavilion Residences ialah RM116.7 juta dalam 26 mata wang yang berbeza, termasuk satu setengah juta ringgit dengan wang tunai juga diperolehi dari rumah Najib di Taman Duta.