Malaysia Dateline

Pos Malaysia tutup FY19 dengan catat kerugian, cari model harga baharu

Pos Malaysia Bhd menutup tahun kewangan terkininya dengan mencatatkan kerugian, iaitu kerugian suku yang ketiga  dan terbesar  pada suku keempat (Q4) tahun berkenaan yang berakhir 31 Mac, 2019.

Kumpulan itu mencatatkan kerugian bersih sebanyak RM141.13 juta dalam Q4 daripada keuntungan bersih RM29.03 juta tahun sebelumnya, sementara pendapatan merosot 9 peratus kepada RM594.70 juta.

Syarikat itu berkata kerugian itu disebabkan hasil lebih rendah daripada segmen kurier dan logistik, “perbelanjaan lain” lebih tinggi daripada rosot nilai sebanyak RM39.62 juta di Pos Logistics, dan peningkatan kos jualan dan perbelanjaan operasi.

Sepanjang tahun itu, Pos Malaysia mencatatkan kerugian bersih sebanyak RM165.75 juta berbanding keuntungan bersih sebanyak RM93.25 juta pada tahun sebelumnya.

Hasil merosot kepada RM2.36 bilion daripada RM2.47 bilion, sebelum ini disebabkan prestasi perniagaan mel, antarabangsa dan logistik yang lemah di Pos Malaysia dan Pos Logistics.

Dalam kenyataan hari ini, Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Syed Najib Syed Md Noor berkata kerugian itu disebabkan kemerosotan berterusan dalam jumlah mel sebanyak 13 peratus tahun ke tahun, ditambah pula dengan kos tinggi berkaitan dengan kewajipan perkhidmatan sejagat.

“Kami bekerjasama rapat dengan pengawal selia bagi mengseimbangkan semula keseluruhan tarif untuk mengemas kini tarif yang kali terakhir diubah pada tahun 2010, mencerminkan kos semakin meningkat untuk berkhidmat kepada negara,” katanya, sambil menyatakan terdapat peningkatan 17 peratus dalam alamat pos baharu kepada 8.9 juta alamat daripada 7.6 juta lima tahun lepas.

“Kami menjangkakan hasil positif daripada pengawal selia mengenai mengseimbangkan semula tarif.

“Rosot nilai juga dibuat untuk kebaikan Pos Logistics disebabkan peningkatan persaingan yang mengakibatkan mencatatkan prestasi di bawah jangkaan. Rosot nilai ini merupakan perbelanjaan sekali sahaja,” katanya.– BERNAMA