Malaysia Dateline

Presiden AMANAH saman Harakahdaily, pimpinan Pas Selangor

Presiden AMANAH Mohamad Sabu memfailkan saman terhadap lidah rasmi Pas, Harakahdaily dan seorang pemimpin Pas Selangor berhubung artikel yang dimuat naik.

Peguam Mohamad, Tetuan Amin Amirul & Partners, mengemukakan writ saman di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 28 Oktober.

Kertas kausa itu menamakan Setiausaha Jawatankuasa Perhubungan Pas Selangor, Roslan Shahir Mohd Shahir, portal dalam talian Harakahdaily dan ketua editor akhbar Harakah, Wan Nordin Wan Yaacob, dan Galeri Media Serbanika Sdn Bhd, sebagai defendan.

Roslan juga sering menjadi penulis Harakahdaily, sementara Galeri Media Serbanika adalah pengendali portal Harakahdaily dan akhbar cetak Harakah.

Tuntutan saman fitnah itu adalah mengenai artikel dalam talian yang dimuat naik di Harakahdaily pada 14 September lalu yang antara lain menyentuh mengenai peletakan jawatan Husam Musa sebagai Naib Presiden AMANAH.

Artikel itu juga merujuk kepada laporan berita dalam talian yang lain mengenai perkara berkenaan.

Pada 14 September lalu, Husam menafikan dakwaan laporan berita bahawa yang mengatakan dia berselisih dengan Mohamad berhubung peletakan jawatannya sebagai naib presiden parti.

Menurut salinan tuntutan saman yang dilihat oleh Malaysiakini, Mohamad menuntut ganti rugi am, berat dan teladan, dan faedah 5 peratus atas ganti rugi yang dikira dari tarikh writ hingga pembayaran akhir.

Mohamad yang juga merupakan Ahli Parlimen Kota Raja dan bekas menteri pertahanan itu mendesak permohonan maaf dan menarik balik laporan berkenaan.

Permohonan maaf itu diminta dibuat di portal Harakahdaily dan akhbar cetak Harakah, dalam masa 14 hari dari tarikh penghakiman.

Plaintif juga menuntut injunksi untuk mengelakkan para defendan daripada terus mengeluarkan kenyataan fitnah tersebut, sama ada secara lisan, atau melalui media cetak atau dalam talian.

Mohamad juga menuntut kos dan apa-apa pelepasan lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Menurut Pernyataan Tuntutan, penggugat mendakwa bahawa defendan menerbitkan pernyataan fitnah yang disengajakan dengan sengaja, tanpa menggunakan usul periksa dan dengan niat jahat untuk tujuan sensasi artikel dalam talian.

Mohamad mendakwa ini dilakukan untuk menarik lebih ramai pengunjung ke portal Harakahdaily untuk mendapatkan keuntungan kewangan.

Plaintif juga mendakwa bahawa laporan itu diterbitkan Harakahdaily untuk kepentingan politik Pas, yang merupakan sebahagian daripada pentadbiran PN.

Mohamad mendakwa bahawa defendan gagal mematuhi surat tuntutan yang dikeluarkan kepada mereka pada 24 September, untuk menarik balik dakwaan dalam laporan itu, meminta maaf dan membayar ganti rugi kepadanya.