Malaysia Dateline

PRK Semenyih: Uncle Kentang tidak gentar berdebat

Calon bebas dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun) Semenyih Kuan Chee Heng berkata beliau akan mengambil bahagian dalam debat yang akan dianjurkan oleh Bersih 2.0 untuk calon PRK Semenyih.

Kuan, yang juga dikenali sebagai ‘Uncle Kentang’, membantah spekulasi mengenai dia yang “hilang” daripada kempen diadakan.

“Ada khabar angin di media bahawa saya melepak, tetapi saya akan berada di sana. Insyaallah, saya akan berada di sana, “katanya kepada pemberita di pusat media di Semenyih hari ini

Walau bagaimanapun, beliau berkata beliau tidak mahu terlibat dalam perang politik dengan calon lain.

Beliau berkata beliau melihat perdebatan sebagai platform untuk membincangkan cara untuk membantu rakyat.

“Ia bukan perdebatan sebenarnya. Ia mengenai mencari penyelesaian (untuk rakyat).

“Apa yang anda cari ialah berkongsi pengalaman, mengambil maklumat antara satu sama lain.

“Kami tidak berkempen sebagai calon politik, tetapi kami berkempen untuk mencari penyelesaian untuk rakyat, demi peningkatan kualiti hidup di Malaysia,” katanya yang hanya mempunyai 40 orang jentera pilihan raya.

Bersih 2.0 akan mengadakan perdebatan untuk calon-calon di Universiti Nottingham Malaysia pada 25 Februari ini.

Mengenai sama ada beliau akan mengisytiharkan asetnya seperti calon Parti Sosialis Malaysia Nik Aziz Afiq Abdul, Kuan berkata dia tidak ada yang perlu disembunyikan.

“Semua orang sudah tahu apa aset saya. Saya mempunyai aset ambulans dan aset teksi 10 sen. Ini aset rakyat, “katanya, merujuk kepada perkhidmatan teksi dan ambulans yang disediakannya.

Ketika ditanya mengapa dia hanya secara rasmi memulakan jejak kempennya pada hari Isnin (18 Februari), Kuan berkata dia sibuk membuat perancangan untuk kempennya.

Beliau juga berkata jentera pilihan rayanya hanya akan dilancarkan Jumaat ini (22 Februari) kerana beliau dan sukarelawannya tidak mempunyai sumber sebagai parti politik.

“Kita perlu menjadi seperti ‘polis’, kita perlu bergerak dengan cara yang teratur dan sistematik,” kata bekas polis itu.

Beliau menambah bahawa beliau merancang untuk memberi tumpuan untuk menyelesaikan isu-isu utama pengundi di Semenyih dan tidak mahu membelanjakan terlalu banyak kepada bahan-bahan kempen pilihan raya.

“Sebagai contoh, satu bendera pilihan raya boleh membelikan beg beras 5kg,” katanya sambil menambah bahawa dia lebih suka menggunakan wangnya untuk membantu mereka yang memerlukan.