Malaysia Dateline

Program vaksin lambat, segerakan ujian RTK-Ag kepada masyarakat, gesa PH

Jawatankuasa Vaksinasi Covid-19 Pakatan Harapan menggesa kerajaan menjalankan ujian saringan COVID-19 kepada masyarakat secara besar-besaran menggunakan Rapid Test Kit Antigen (RTK-Ag).

Pengerusinya Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, ujian saringan menggunakan RTK-Ag sebagai pengawasan yang cepat seiring dengan pengesanan kontak automatik, pengasingan cepat dan penyediaan bahan dan sokongan psiko-sosial yang sesuai (FTTIS).

Ini kerana, katanya pertambahan kes setiap hari telah membimbangkan apatah lagi program vaksinasi negara sangat lambat.

“Hanya dengan meningkatkan keupayaan pengujian dan pengesanan kami, sebagai sebahagian daripada kelajuan tindak balas FTTIS yang didigitalkan dan automatik, adakah kita akan mengetahui sejauh mana keterlaluan dan pembawa senyap koronavirus, mengasingkan mereka dengan cepat mencegah penularan lebih lanjut ke komuniti yang lebih luas,” katanya dalam kenyataan bersama lapan lagi Ahli Jawatankuasa terbabit.

Katanya, ini sangat penting dan sangat mencabar, kerana 89% kes COVID-19 yang dilaporkan antara 9 April hingga 8 Mei adalah sporadis, menandakan bahawa virus itu disebarkan secara meluas ke dalam masyarakat.

“Sedangkan kita hanya ada diimunisasi 3.6% populasi kita dengan satu dos vaksin COVID-19 iaitu sembilan kali lebih perlahan daripada negara jiran terdekat kita Singapura iaitu 32.5%.

Justeru, Pakatan Harapan mendesak kerajaan mengutamakan dua tonggak utama pengurusan wabak COVID-19 ini iaitu tindak balas pantas FTTIS digital dan automatik dan mempercepatkan program vaksin untuk tempoh MCO ketiga.

“Hanya dengan itu, kita akan dapat mengatasi penularan coronavirus, mengurangkan mutasi varian perhatian dan tetap berada di depan kurva pandemik.

“Jika strategi berkembar ini tidak dioptimumkan, kita akan terus mengalami penduga perubahan gelombang virus dan terus terperangkap dalam kitaran MCO yang ganas benar-benar memudaratkan kehidupan, penghidupan dan ekonomi negara kita,” ujarnya.