Malaysia Dateline

Invoke Malaysia

Proses bina semula negara: Invoke lancar program jelajah


Dalam satu kenyataan media, Rafizi menjelaskan akan singgah di setiap daerah dengan trak kempen yang telah diubahsuai untuk menyampaikan tiga mesej utama iaitu  menuntut agar kenaikan gaji dikuatkuasakan melalui undang-undang; menuntut agar kerajaan mengawal kenaikan harga barang bagi mengurangkan kos sara hidup yang membebankan; dan menuntut agar kebanjiran pekerja asing dihentikan serta merta.

“Tiga isu ini adalah isu yang paling penting bagi rakyat biasa seperti anda,” katanya.

Menurut beliau, walaupun rakyat mengetahui tentang skandal 1MDB namun ia tidak ditrasai dan mendatangkan kesan kepada kehidupan mereka.

Bagaimanapun rakyat, ujarnya terkesan dengan kenaikan harga barang, gaji yang tidak mencukupi dan kehadiran terlalu ramai pekerja asing.

“Anda mungkin tidak sukakan politik tetapi orang politik menentukan gaji anda, mengutip cukai dari anda dan membenarkan majikan membawa masuk pekerja asing di sekeliling anda.

“Datang berjumpa dengan saya bila saya singgah di daerah anda. Saya akan berdialog dengan anda dalam keadaan santai. Ada BBQ dan aiskrim, ada kaunter mendaftar undi dan sukarelawan,” ujarnya.

Jadual jelajah Invoke bagi pusingan pertama adalah Johor Bharu pada 9 Julai; Tg Malim, Padang Rengas dan Tambun di Perak (15 Julai), Balik Pulau di Pulau Pinang (16 Julai); Ledang, Sembrong dan Segamat (22 Julai); Melaka (23 Julai), Kuala Terengganu dan Dungun (28 Julai); Kuantan dan Temerloh (29 Julai).