Malaysia Dateline

PRU akan datang banyakkan MP atau ADUN macam Adly

Kebanyakan analisa kekalahan Pakatan Harapan (PH) meletakkan ia adalah kerana faktor bendera dan faktor peratus keluar mengundi.

Katanya, PH boleh menang kalau peratus undi tinggi. My take, kalau lagi ramai keluar pun, PH bukan lagi pilihan mereka sepertimana di PRU14.

Faktor bendera, katanya kalau guna logo individu parti akan lebih baik. Pandangan saya, tak semestinya. Sedangkan DAP pun boleh tumbang di empat DUN kubu kuat mereka, jelas tunjukkan faktor bendera bukan jadi punca.

Let me just be blunt, faktor utama pada pandangan saya;

1. Katak berprinsip

Ini buatkan penyokong PH dulu pun lari. PH yang lari dari prinsip. Dan nampak berdolah dalih. Saya ada sebut dalam posting sebelum ini.

2. Anwar Ibrahim ketuai

Pada kebanyakan orang Melayu, mereka memang percaya kes yang melibatkan AI. Antara kes NR dan AI, they still view NR as a lesser evil. Disabitkan dengan kes Korupsi itu tak nampak sejahat kes meliwat dan homosexual. Itu mentaliti orang kita. Yang PH harus terima.
Even AI pun ketahui yang beliau sukar dapat undi Melayu. Itu sebab Langkah Port Dickson dibuat di kawasan majoriti bukan Melayu.
Bagi pengundi Melayu, AI is still a liability. Menerima dia sebagai Ketua atau Perdana Menteri bermaksud Melayu dah jadi liberal. Pada mereka, orang sebegitu tak layak jadi Perdana Menteri.

3. Faktor boogeyman DAP dan PKR parti liberal

Ini tak berjaya dipatahkan dengan jayanya oleh kedua2-dua parti. Menunjukkan orang Melayu even yang atas pagar menolak mereka.
The thing is, Adly walaupun datang dari parti paling kecil, masih mampu menang di Melaka. Ini menunjukan satu benda. Kalau kualiti pemimpin hebat dan kredibel, pengundi takkan undi ikut parti. Mereka akan push untuk ADUN atau Ahli Parlimen berkualiti.

Makanya, next PRU siapa yang banyakkan MP atau ADUN macam Adly, mungkin ada peluang menang banyak tempat.

PH perlu muhasabah diri.

Soalan saya, yang saya pernah tanya banyak kali sebelum ini, adakah perjuangan PH ini hanya untuk meletakkan AI sebagai PM?”

Tepuk dada, tanya selera.