Malaysia Dateline

Rafidah Aziz dedah pernah menjejaki kapal ‘Equanimity’ Jho Low di Phuket

Bekas menteri kabinet Tan Sri Rafidah Aziz mendakwa beliau telah berjaya mengesan dan merakam kedudukan kapal pesiaran mewah “Equanimity” di perairan Phuket, Thailand pada tahun lalu.

Di laman Facebook beliau pada Ahad, Rafidah memuat naik beberapa gambar (di bawah) dan video yang diambilnya dipercayainya sebagai kapal layar, yang dikaitkan dengan skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Satu gambar menunjukkan anggota kru Equanimity kerana ia belayar sementara yang lain mempunyai kapal layar kapal layar (bot yang lebih kecil digunakan untuk mengangkut penumpang dan bekalan antara kapal ke pantai) yang berlabuh di marina di Phuket pada waktu malam dengan dua orang berdiri di sebelahnya.

Dua keping foto  dalam sisi berbeza dipercayai menunjukkan kapal ‘Equanimity yang dirakamkan  oleh  Tan Sri Rafidah Aziz ketika beliau berada di pulau peranginan Phuket pada tahun lalu.

Rafidah berkata beliau berjaya menentukan lokasi sebenar Equanimity dengan menggunakan sistem pengenalan automatik ((Automatic Identification System-AIS) semasa dalam perjalanan untuk menyelam setahun yang lalu di pulau peranginan tersebut..

“Saya sendiri meninjau kedudukan bot berkenaan bersama jurupandu bot pengajar ketika Equanimity berada di laut.

“Saya sendiri mengambil gambar dan video Equanimity pada jarak yang sangat dekat, termasuk sebuah bot kecil ultra mewah di marina di Phuket pada malam itu, “katanya.

Menurut bekas menteri perdangangan antarabangssa dan industri ini lagi, beliau telah diberitahu oleh beberapa orang di marina bahawa Equanimity telah berlabuh di luar pesisir dan pemilik adalah tetamu di pantai itu,” tambahnya.

Dia berkata dia diberitahu bahawa tender itu telah berlabuh di Phuket malam itu kerana pemiliknya sedang merayakan Hari Valentine di pantai bersama tetamunya.

Beliau menambah bahawa carian Internet mudah dapat mendedahkan pemilik yatch dan memetik laman web ‘SuperYatchFan’, yang menamakan Jho Taek low dan dana pelaburannya yang berasaskan Hong Kong, Jynwel Capital sebagai pemilik kapal itu, bernilai AS$250juta (RM974.5juta).

Pada Khamis lalu, Menteri Multimedia dan Komunikasi, Datuk Seri Salleh Said Keruak mengeluarkan kenyataan bahawa tidak ada bukti sahih bahawa Equanimity dimiliki oleh Low, atau lebih dikenali sebagai Jho Low.

Kenyataan Salleh Said datang selepas Reuters melaporkan bahawa Indonesia telah merampas Equanimity di Bali.

Ia mengatakan bahawa kapal layar itu sedang dicari oleh Jabatan Keadilan (DoJ) Amerika Syarikatsebagai sebahagian daripada penyiasatan rasuah berjuta-juta dolar AS yang dikaitkan dengan 1MDB.

Ia juga menyebut terdapat 34 anak kapal di atas kapal mewah itu.