Rafizi kembali cetus semangat juang ahli

Oleh MUAMMAR GHADAFI MOHD NASIR

‘Comeback’ atau kembalinya Sdr Rafizi Ramli ke pentas politik ternyata menyuntik semangat baharu terutama kepada pendokong parti KEADILAN setelah nasib buruk menimpa parti terbabit dan Pakatan Harapan dalam beberapa siri pilihan raya.

Beliau seolah membawa satu nafas segar dalam politik Keadilan dan Pakatan Harapan apabila mengumumkan untuk kembali merebut jawatan timbalan presiden parti.

Tewas besar dalam PRN Johor, menjadi satu tamparan yang cukup besar kepada Pakatan Harapan, dan Keadilan.
Namun situasi buruk Keadilan dan Pakatan Harapan tersebut telah membentuk timing yang tepat kepada Rafizi untuk kembali.

Ahli ahli Keadilan khususnya dilihat kembali bersemangat, kenyataan dan tulisan Rafizi dikongsi diserata media sosial dan komunikasi yang ada menandakan keterujaan mereka.

Kembalinya Rafizi pasti turut mengujakan rakan parti komponen.

Namun, pada masa yang sama turut wujud kejanggalan dalam hubungan antara pemimpin kedua parti dan Rafizi sebelum ini apabila dikatakan Rafizi kecewa dengan pemimpin AMANAH, dan DAP yang tidak bersuara ketika Mahathir sabotaj parti Keadilan sewaktu menjadi Perdana Menteri dengan melantik kumpulan Pro Azmin sebagai Menteri dan menafikan beberapa sosok penting yang pro Anwar- Rafizi dalam Keadilan sehingga seolah dilihat menyuntik kekuatan kepada musuh Rafizi dalam parti.

Sehingga kini, tiada ucapan dari mana mana pimpinan AMANAH mahupun DAP meraikan kembalinya Rafizi. Tetapi deep down mereka pasti turut teruja dengan idea dibawa pengasas INVOKE itu.

Kritikan Rafizi terhadap idea khemah besar dan ketiadaan respon pemimpin Pakatan Harapan terhadap kritikan ini menunjukkan sisi bahawa mereka sememangnya turut mahu tahu lebih tentang idea Rafizi.

Rafizi kembali cetus semangat juang ahli
Rafizi pernah kritik ide khemah besar

Umumnya pemimpin AMANAH, DAP tidak perlu terkesan dengan kritikan Rafizi, kerana kritikan beliau terhadap ketua beliau sendiri adalah lebih keras dan mendalam. Tiada siapa dalam kalangan pemimpin pembangkang yang secara terbuka menyebut KEADILAN dimainkan hidup hidup oleh Umno;

“KEADILAN boleh dimainkan hidup-hidup oleh helah UMNO konon untuk menyokong calon KEADILAN menjadi Perdana Menteri, seolah-olah KEADILAN tidak kenal siapa Umno”.

Nah, jadi kritikan lain itu jauh lebih ringan bunyinya.

Ramai penggerak politik PH, lesu dengan kekalahan berturut turut, sama keadaannya ketika BN tumbang pada PRU14 lalu, ramai ahlinya hilang semangat, lesu bahkan lari tetapi Najib Razak telah menjadi penyuntik semangat kepada ahli parti Umno dan BN untuk terus kekal berjuang.

Begitulah apabila tumbang kerajaan PH, dengan kegagalan mendapat kembali mandat sehinggalah kekalahan berturut turut dalam beberapa siri PRN, ahli Keadilan dan Pakatan Harapan semakin hilang motivasi, ada yang menyepi hilang, hatta di group whatapps sunyi, ternyata kesan kehadiran Rafizi turut menjadi penyuntik semangat, booster kepada aktivis Keadilan dan Pakatan Harapan.

Baca juga: