Malaysia Dateline

Rakyat Malaysia digesa pertahankan perpaduan

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak menggesa orang ramai mempertahankan kesederhanaan dan rasa hormat terhadap pihak lain kerana pandangan melampau berhubung agama boleh menggugat perpaduan masyarakat berbilang agama.

Beliau berkata Malaysia memilih untuk mengamalkan kesederhanaan dan ini harus dipertahankan pada sepanjang masa.

Meluahkan pandangan melampau peribadi mengenai agama secara terbuka akan menjejaskan perpaduan masyarakat berbilang agama.

Kita bukan hidup dalam keterasingan dan kita perlu menghormati satu sama lain, katanya kepada Bernama selepas menghadiri Rumah Terbuka Deepavali Ala-Malaysia yang dihoskan Tan Sri K. Kenneth Eswaran di Pusat Konvensyen HGH, dekat sini hari ini.

Datuk Seri Dr Salleh Said Kruak

Beliau berkata kesederhanaan merupakan pendekatan terbaik untuk negara bermasyarakat majmuk bagi mengekalkan keamanan dan keharmonian sedia ada.

Salleh berkata keamanan dan keharmonian sedia ada tercapai menerusi kesederhanaan yang diamalkan oleh rakyat Malaysia yang tidak menyokong ekstremisme dan pelanggaran undang-undang.

Populasi Malaysia terdiri daripada pelbagai kumpulan etnik dan ramuan paling sesuai bagi mengekalkan keharmonian, toleransi dan keamanan ini adalah melalui kesederhanaan.

Pendekatan kesederhanaan boleh mendidik kita untuk berfikir secara rasional dan bertindak bijak, katanya.

Sehubungan itu, Salleh menggesa rakyat Malaysia untuk mempertahankan perpaduan dan menolak sebarang usaha pihak tertentu yang cuba menanam perasaan benci dengan menggunakan agama dan bangsa sebagai isu untuk memecahbelahkan rakyat.