Malaysia Dateline

Rakyat Kelantan harap harga tiket ECRL kompetitif

Rakyat Kelantan berharap agar kerajaan dan syarikat pengendali menawarkan harga tiket yang kompetitif bagi kemudahan Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).

Rata-rata penduduk yang ditemui berkata tawaran harga kompetitif tersebut akan memberi peluang kepada rakyat untuk menggunakan kemudahan tersebut dengan lebih kerap sebagai pengangkutan alternatif kepada mereka untuk ke destinasi masing-masing.

Seorang penduduk Rohani Che Ghani, 45, dari Lembah Sireh di sini, berkata jika harga tiket terlalu mahal hanya golongan berpendapatan tinggi sahaja yang mampu menggunakan perkhidmatan tersebut

“Golongan kurang berkemampuan pula tidak akan mampu menggunakan ECRL.

“Justeru, saya berharap agar kerajaan dapat meletakkan harga yang munasabah kerana ia akan memberi kebaikan kepada majoriti penduduk di sepanjang laluan tersebut,” katanya.

Seorang lagi penduduk, Azila Shafie, 35, dari kampung Padang Siam, Tanah Merah berkata kemudahan ECRL akan memberi alternatif baharu kepada kalangan perantau untuk pulang ke kampung halaman selain menggunakan kenderaan sendiri atau pengangkutan awam yang lain.

“Namun jika harganya lebih mahal daripada tiket kapal terbang, saya rasa ramai perantau yang tidak akan berminat menggunakan perkhidmatan tersebut terutama ketika musim perayaan.

“Mereka akan memilih untuk menggunakan perkhidmatan darat atau memandu sendiri pulang ke kampung halaman kerana kos yang dikeluarkan adalah lebih murah,” katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua Persatuan Pengguna Islam Kelantan (PPIK) Datuk Seri Dr Mohd Fared Abdul Ghani berkata langkah kerajaan meneruskan kembali projek berkenaan memberi khabar gembira kepada rakyat terutama di pantai timur.

“Bagaimanapun kerajaan juga harus mengkaji harga tiket yang munasabah dan dalam masa yang sama kompetitif bagi menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan tersebut.

“Walaupun ECRL akan dikendalikan oleh syarikat yang menguruskan projek berkenaan namun mereka akan berdepan kerugian jika harga tiket terlalu mahal untuk dibeli oleh pengguna,” katanya.

Pejabat Perdana Menteri (PMO) sebelum ini mengumumkan projek ECRL akan disambung semula pada kos yang lebih rendah susulan pemeteraian perjanjian tambahan (SA) antara Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) dan China Communications Construction Company Ltd (CCCC).

Menurut kenyataan itu, kos pembinaan Fasa 1 dan 2 ECRL kini dikurangkan kepada RM44 bilion, pengurangan sebanyak RM21.5 bilion daripada kos asalnya RM65.5 bilion.

– BERNAMA