Malaysia Dateline

Rakyat memang menyampah dengan Menteri PN, kata tokoh wartawan

Presiden AMANAH, Mohamad Sabu, diminta tidak bersedih dengan layanan yang diterima beliau dan rakan-rakan ahli Parlimen di Parlimen semalam kerana sememangnya ada menteri kerajaan Perikatan Nasional yang memang tidak tahu malu.

Kadir meminta Abang Mat jangan bersedih kerana rakyat memang menyampah terhadap menteri-menteri PN.

Menurut tokoh wartawan Datuk A Kadir Jasin, Mohamad yang dipanggil Abang Mat itu tidak keseorangan ketika berperasaan sedemikian terhadap para menteri PN kerana majoriti rakyat negara ini sememang menyampah dengan mereka.

“Berkenaan Abang Mat tak tahu macam mana nak hormat Menteri-menteri kerajaan tebuk atap yang berlagak seolah-olah merekalah yang memiliki Malaysia, dia tidak keseorangan.

“Rasanya majoriti rakyat jelata pun menyampah dengan mereka,” kata bekas Penasihat Media Perdana Menteri itu.

Beliau yakin menteri-menteri itu tahu yang rakyat jelata benci kepada mereka.

“Ada antara mereka yang memang jenis tak tahu malu. Tapi ada juga yang berpura-pura konfiden untuk menutup rasa malu.

“Takkanlah mereka tak rasa malu langsung lompat parti dan lepas itu khianati mandat pilihan raya rakyat jelata?” kata bekas Ketua Pengarang Kumpulan NSTP, media terbesar negara itu.

Kadir mengulas kenyataan Mohamad Sabu semalam yang menyesali tentang layanan “lepas batuk di tangga” oleh penguasa Parlimen ketika beliau dan rakan-rakannya Ahli Parlimen pembangkang ke sana semalam.

Bagi Kadir, ia tidaklah memeranjatkan.

“Saya katakan macam ini kepada Abang Mat (walaupun dia tujuh tahun lebih muda daripada saya) apabila dia membangkitkan Malaysia dengan Australia bahawa Malaysia bukan Australia.
“Australia negara kafir. Malaysia di bawah pemerintahan kerajaan Perikatan Nasional adalah negara Melayu-Islam.

“Di negara Melayu-Islam ini, Ketua Pembangkang tidak bertaraf menteri macam di Australia. Di Malaysia Duta Khas ke Timur Tengah baru bertaraf menteri,” katanya.

Mohamat berkata, semasa dia bersama Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dan Setiausaha Agong DAP, Lim Guan Eng berjumpa Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Azhar “Art” Azizan Harun, layanan yang dia bagi “agak baik”.

Azhar berjanji secara lisan untuk bantu Pembangkang mengadakan pertemuan di bangunan Parlimen.

“Tapi pada 22 Mac 2021 apabila Anwar mengetuai Ahli-ahli Parlimen Pembangkang untuk mengadakan pertemuan, mereka telah diperlakukan dengan “tindakan yang agak menghinakan,” kata Mohamad.

Tidak seorang pun pegawai Parlimen hadir untuk menyambut Ketua Pembangkang dan rombongannya. Bahkan dewan yang diberikan pun tidak dapat menampung jumlah ahli yang hadir.

“Abang Mat kena faham siapa Art Harun ini. Dia bukan lagi Art Harun yang kita kenal sebagai rakan seperjuangan. Dia sekarang adalah Yang di-Pertua Dewan lantikan kerajaan PN.

“Susah juga kalau dia dituduh membenarkan pembangkang menggunakan Parlimen seolah-olah Parlimen tidak digantung apatah lagi untuk melakukan “check and balance” ke atas kerajaan,” katanya.