Malaysia Dateline

KDNK Malaysia dijangka naik untuk separuh kedua 2016.

RAM Ratings jangka KDNK Malaysia susut kepada 4.6 peratus tahun depan

RAM Rating Services Bhd (RAM Ratings) mengunjurkan pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) pada 2019 akan susut kepada 4.6 peratus berbanding 4.7 peratus yang dijangkakan bagi 2018, berikutan ketidakstabilan dalam permintaan luar dan kadar pelaburan yang agak lembap.

Agensi penarafan itu berkata, sub indeks dalam Indeks Keyakinan Perniagaan (BCI) ke atas sentimen pelaburan mencerminkan trend yang lemah bagi firma berorientasikan eksport dan domestik mulai suku keempat tahun ini sehingga suku pertama 2019.

“Tambahan pelepasan tunai daripada pembayaran balik cukai kepada firma termasuk dasar-dasar lain yang diperkenalkan bagi mengurangkan kos menjalankan perniagaan pada tahun depan dijangka akan membantu merangsang aktiviti perniagaan tetapi tidak akan memberikan tambahan pelaburan yang ketara,” katanya lagi.

Pertumbuhan pelaburan swasta diramalkan menjadi lebih rendah sebanyak 4.1 peratus, berbanding 4.6 peratus yang dijangkakan pada 2018.

Perang perdagangan AS-China jika berterusan berpotensi untuk menyalurkan potensi lencongan perdagangan dan faedah pemindahan pelaburan langsung asing ke Malaysia, terutama dalam sektor kecil elektrik dan elektronik.

“Bagaimanapun, RAM Ratings berpendapat berdasarkan kepada aktiviti penstokan semula dalam 2018 di hadapan pengenaan pusingan tarif yang utama, faedah-faedah ini mungkin didahului oleh kelemahan jangka pendek dalam prestasi eksport dan kesan positifnya hanya akan diperlihatkan pada hujung 2019.

“Pertumbuhan eksport dijangka sederhana kepada 1.3 peratus daripada 1.6 peratus yang diunjurkan bagi 2018,” katanya.

Penggunaan swasta akan menjadi penyumbang utama dalam permintaan domestik pada tahun depan tetapi pada kadar sederhana iaitu sebanyak 6.8 peratus berbanding 7.5 peratus yang dijangkakan pada tahun ini, berikutan iklim perniagaan yang agak mencabar telah memberi kesan ke atas kemampanan dalam pasaran buruh.

Agensi penarafan itu juga menjangkakan beberapa penangguhan dalam dasar inisiatif tertentu yang telah diumumkan di bawah Belanjawan 2019, khususnya yang bertujuan bagi mengurangkan tekanan kos hidup di bawah kumpulan pendapatan 40 peratus, yang biasanya menunjukkan kecenderungan marginal yang lebih tinggi untuk berbelanja dengan pendapatan tambahan.

RAM Ratings berkata rangsangan seperti ini dijangka akan menangani kesan daripada cukai tambahan dan levi ke atas perbelanjaan seperti cukai ke atas minuman manis, levi pelancongan ke luar negara dan kenaikan bagi cukai keuntungan hartanah yang akan memberi kesan kepada pemilik aset serta awam,

Dasar monetari Bank Negara Malaysia (BNM) pada tahun hadapan diramal tidak dipengaruhi secara ketara oleh inflasi teras yang dijangka meningkat kepada 2.7 peratus berbanding hanya satu peratus pada 2018 berikutan pengenalan subsidi bahan api tersasar serta kesan limpahan yang berterusan daripada cukai jualan dan perkhidmatan.

“Keseimbangan yang nipis antara pertumbuhan dan tekanan aliran keluar modal akan kekal penting kepada keputusan BNM mengenai Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada 2019,” kata RAM Ratings.

Agensi penarafan itu berkata tahap OPR semasa sebanyak 3.25 peratus dianggap optimum pada masa sekarang dan sewajarnya, mampu memberikan sokongan kepada kadar pertukaran ringgit berbanding dolar US pada tahun tersebut.

Keadaan ini akan berkekalan di tengah-tengah tekanan berterusan yang terkait dengan aliran modal keluar dan prospek pertumbuhan yang lebih lemah berserta dengan kadar inflasi yang tinggi dan lebihan baki akaun yang lebih terhad sebanyak 2.5 peratus KDNK berbanding 2.8 peratus pada 2018.

“Kami menjangkakan kadar pertukaran ringgit berbanding dolar US akan sederhana pada sekitar 4.10 – 4.20 pada 2019, lemah sedikit daripada 4.00 yang direkodkan untuk 2018,” katanya.

— BERNAMA