Malaysia Dateline

Raya gaya Covid-19

Ini tahun pertama kita akan merayakan Syawal dalam keadaan wabak covid yang masih belum mampu dibaik pulih oleh sesiapa sekalipun. Dijangkakan bahawa vaksin untuk wabak ini akan diperolehi dihujung tahun hadapan, maka kita semua masih tertakluk dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Ada yang kata “tahun ini takde raya”, menafikannya “Mana boleh, raya tetap raya”, Bulan Syawal adalah bulan dalam kalendar Hijrah selepas bulan Ramadhan.

Gunalah mantra magis sekuat “Expexto Patronum” takkan menghilangkan Syawal. Makanya, Syawal perlu diraikan sebagai kemenangan umat Islam menempuhi ibadah puasa dan mengawal hawa nafsu. Inilah “self reward” untuk kita semua memandangkan kita bukan sahaja berlawan dengan hawa nafsu, turut berlawan dengan wabak covid.

Bagaimana raya gaya covid?

Di pagi Syawal, jangan tidur sehingga ke tengahari. Bangun di awal pagi untuk mandi sunat Hari Raya Aidilfitri. Bagi golongan wanita, persiapkan juadah raya yang telah dimasak sejak semalam ketika hari memantai (baca : sehari sebelum syawal).

“Kuih dan muih beraneka macam” macam dalam lagu Anuar Zain dan Alena tu jangan lupa dimasukkan dalam koleksi Tupperware mak-mak kita. Berhiaslah di pagi Syawal dengan pakaian yang indah. Tak semestinya baru, cukup indah dipandangan mata serta bersederhana kerana ramai saudara-saudara kita sangat terkesan dengan PKP sejak 18 Mac yang lalu.

Memandai kita makan untuk mengalas perut dan bersama keluarga menunaikan solat sunat Syawal berjemaah. Inilah masanya, golongan lelaki menunjukkan bakat imam interim, alah solat terawih dah sukses inikan pula solat syawal 2 rakaat dengan takbir 7 kali di rakaat pertama dan takbir 5 kali di rakaat kedua. Kacang sangat.

Alamak macam mana khutbah, jangan gelabah boleh sahaja pinjam bacaan khutbah yang telah disediakan oleh banyak pihak, bacakan kepada ahli keluarga agar menjadi pengingatan bersama.

Momen salam-salam dan memohon kemaafan, boleh sahaja diteruskan jika yakin setiap penghuni rumah adalah negatif covid. Anak-anak yang pulang dari kampus atau yang telah berjaya merentasi daerah pastikan tidak mengalami simptom-simptom jangkitan.

Lalu momen airmata Syawal dengan segala salah silap agar diberi keaampunan oleh ibu bapa serta mengharapkan tahun ini masih mendapat duit raya boleh dituntut terutamanya bagi yang bujang dan belum bekerluarga. Yang tua dan bekerja hulurkan sedikit buat adik-adik serta ibu bapa, tak wajib tapi tak salah.

Seafdalnya berilah duit raya sebelum syawal menjelma dengan berniat sedekah agar pahala itu akan berlipat kali ganda kerana masih dibulan Ramadhan. Tidak ketinggalan swafoto gambar sekeluarga sebagai rakaman dan tatapan saudara yang tidak dapat bersama.

Bagaimana kunjungan tetamu?

Kebiasaan baru, syawal diraikan bersama saudara-mara dengan panggilan di atas talian sebagai penganti diri. Syawal tetap syawal, langkah keselamatan tetap diutamakan. Boleh maklumkan kepada saudara-mara serta rakan taulan di setiap “posting” atau “status” akaun media sosial bahawa “TAHUN INI KITA RAYA GAYA COVID, JANGAN DATANG RUMAH”.

Sendiri mahu ingatlah kalau dah “posting” dengan “caplocks”, itu tandanya amaran keras. Inilah masanya kira menikmati masa bersama dengan keluarga masing-masing dirumah dengan melayan drama-drama serta program menarik di siaran televisyen.

Tak perlu nak sediakan jawapan untuk makcik-makcik saudara yang prihatin sangat (baca : mata ke atas dan tangan ke bahu) dengan soalan-soalan cepu mas seperti

“kau bila nak habis belajar”
“bila kau nak kahwin”
“kahwin dah lama bila nak timang anak”
“taknak tambah sorang lagi ke anak”
“bla..bla..bla”

Maka, jawapan kita “makcik tu bila nak mati” diamkan sahaja dan simpan dalam hati, disaat jumpa jangan dizahirkan kerana itu tidak mencerminkan adab ketimuran yang sering didendang oleh nenek moyang. Kesian mak ayah akan dicop “tak reti ajar anak” pulak.

Saban tahun menerima soalan yang sama, sakit tuh disini, didalam hati tetapi sakit hati ibu saudara atau pak saudara jangan diusik juga. Yang muda perlu beralah, soalan mereka itu tanda mereka prihatin dan sayang.

Di kala raya gaya covid, takdelah kita juga tumpang sekaki menjadi “bawang rangers” yang akan mengumpat sepupu sepapat laki mak kita dan saudara bau-bau bacang, perihal isu gaduh sesama saudara disebabkan perebutan harta, belum masuk momen “throwback” mereka yang makan masa 2-3 jam untuk kunjungan sebuah rumah sahaja.

Kekadang boleh tertidur dirumah saudara sendiri, penat menolong memasak pon tak habis lagi. Kali ini kita boleh raya santai-santai dirumah, kalau penat boleh tidur, kalau lapar boleh makan sahaja, kalau bosan boleh layan internet dirumah main PUBG.

Tahun ini sahaja kita begini, tahun depan kita boleh ziarah sanak saudara seperti biasa kerana Malaysia sangat cemerlang menangani Covid. Tahun ini sahaja.

Hari-hari yang berikut akan berlansung seperti Syawal Pertama, mak ayah pon akan mula berkerja bermula Syawal ketiga. Lebih baik kita manfaatkan Puasa Enam di bulan Syawal lebih awal memandangkan baki momentum Ramadan masih ada.

Jika masih ada kunjungan daripada saudara dan rakan taulan, janganlah dihalau mereka. Pastikan mereka tidak ramai, cukup sebuah kereta sahaja dan tetamu tetap diraikan. Jangan bersalam dan berpelukan, sediakan sanitizer dirumah dan kalau boleh rekod kehadiran mereka bagaimana tempat-tempat awam yang berbuat demikian bagi memudahkan urusan jika perkara yang tak dingini berlaku.

Macam pelik tapi inilah kebiasaan baru yang perlu kita hadapi. Tak berkurang nikmat Syawal jika kita masih bersama dengan insan tersayang, buat anak-anak muda di perantauan yang tidak dapat beraya bersama keluarga di kampung halaman, apakan daya inilah dugaan.

Syawal ini kita raikan raya gaya covid, tidak untuk tahun hadapan dan masa depan. Nikmat Syawal bersama keluarga, saudara mara serta rakan taulan pelbagai kaum dan agama lebih bermakna tanpa Covid.

——————————-
Penulis adalah aktivis Persatuan Belia Harmoni Malaysia