Rezeki: Selepas sedekad berhenti cari logam pesara ini akhirnya temui syiling emas RM3.63 juta

Oleh AYHAN FERHAT

Selepas sedekad berhenti cari logam seorang pesara pengesan logam buat kali terakhir menyambung hobinya telah menemui syiling emas bernilai RM3.63 juta.

Beliau kembali kepada hobinya ekoran didesak oleh anak-anaknya untuk mencubanya kali terakhir September lalu.

Begitulah nasib pesara itu seperti peribahasa ‘tuah ayam nampak di kaki tuah manusia siapa yang tahu’ memberi gambaran tiada siapa yang tahu nasib untung rugi seseorang.

Michael Leigh-Mallory dilaporkan Mirror telah menemui syiling emas yang jarang ditemui di sebuah ladang di Devon di mana syiling emas itu dijual pada harga £648,000 (RM3.63 juta) dalam satu lelongan.

Pesara terkejut jadi jutawan sekelip mata selepas terjumpa syiling emas tertua di England abad ke-13

Ternyata selepas itu hidup beliau berubah setelah menemui syiling emas edisi luar biasa iaitu syiling emas tertua England dari abad ke-13.

Sen emas Henry III, diameter 0.8 inci, tertanam kira-kira empat inci di bawah tanah ladang di Hemyock, Devon.

Rezeki: Selepas sedekad berhenti cari logam akhirnya pesara ini temui syiling emas bernilai RM3.63 juta
Syiling emas tertanam kira-kira empat inci di bawah tanah ladang di Hemyock, Devon.

Dia memperoleh rekod £648,000 pada lelongan, kemudian Leigh-Mallory bahagi dua dengan pemilik tanah. Kedua-duanya akan membawa pulang kira-kira £324,000.

Leigh-Mallory bercadang untuk menggunakan rezekinya bagi membiayai pendidikan anak perempuannya Emily, 13, yang telah menyertai masyarakat arkeologi tempatan, dan anak lelaki yang mencintai sejarah, Harry, 10 tahun.

Leigh-Mallory akan menggunakan wang untuk pendidikan anak-anaknya

Pengesan, dari Cullompton berdekatan, pada mulanya tidak tahu tentang kelangkaan syiling itu sehingga dia menyiarkan gambar di Facebook, di mana ia dikesan oleh pakar di pelelong Spink di London.

Ketika itulah dia mendapati syiling itu ditempa pada kira-kira tahun 1257 oleh William dari Gloucester dengan emas yang diimport dari Afrika Utara.

Kira-kira 52,000 syiling telah ditempa dan memaparkan potret Henry III di atas takhtanya.

Kebanyakannya telah dilebur berikutan kematian raja pada tahun 1272, syiling telah menjadi tidak berdaya maju dari segi kewangan kerana nilai sen itu kurang daripada berat emas.

Hanya lapan daripada syiling yang diketahui wujud, hampir kesemuanya di muzium.

Spink & Son menganggarkan syiling King Henry III bernilai £400,000 – namun ia dijual pada harga £200,000 berbanding harga panduan.

Harga lelongan telah menjadikan sen itu sebagai syiling tunggal paling berharga yang ditemui di Britain dan syiling Inggeris zaman pertengahan paling mahal yang dijual di lelongan, menurut pelelong.

Pembeli yang menang telah memilih untuk kekal tanpa nama.

Semasa lawatan ke London semalam untuk ‘mengucapkan terima kasih’ kepada Henry III di makamnya di Westminster Abbey, Encik Leigh-Mallory berkata:

“Saya hanya lelaki biasa yang tinggal di Devon bersama keluarganya jadi ini benar-benar mengubah hidup sejumlah wang yang akan pergi ke arah masa depan mereka.

“Tetapi ini bukan semua tentang wang… ia adalah satu penghormatan untuk dihubungkan dengan penemuan ini dan saya akan mengingati hari ini sepanjang hayat saya.”

Dia menambah: “Kalaulah tidak kerana janji yang saya buat dengan anak-anak saya untuk keluar mencari… Saya tidak percaya syiling emas ini akan ditemui.

“Sen itu dipukul pada kira-kira 1257 oleh tukang emas raja William dari Gloucester menggunakan emas yang diimport dari Afrika Utara.”

Henry III adalah raja England dari tahun 1216 sehingga kematiannya pada tahun 1272. Pada tahun 1240-an dan 1250-an beliau menuntut agar semua pembayaran dibuat dalam bentuk emas untuk membina khazanah untuk projek di luar negara.

Ia adalah kali pertama ekonomi tidak bergantung pada syiling perak sejak zaman kegelapan.

Baca juga: Tarikh luput pada makanan ada beza, kena tahu apa maksud guna sebelum dan baik sebelum

Baca juga: Pelajar patah gigi selepas cuba selamatkan diri daripada dipeluk lelaki bogel