Risiko keselamatan Himpunan Hak Asasi Manusia esok dibatalkan, kata Suhakam

Risiko keselamatan Himpunan Hak Asasi Manusia esok dibatalkan, kata Suhakam

Sambutan Hari Hak Asasi Manusia di Padang Timur, Petaling Jaya, Selangor esok, dibatalkan, kata penganjur hari ini.

Pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam), Tan Sri Razali Ismail berkata, beliau terpaksa menangguhkan acara tersebut pada tarikh yang akan diumumkan kemudian kerana “risiko keselamatan yang serius.”

“Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah memaklumkan kepada Suhakam dan Pejabat Perdana Menteri tanpa memberi butiran bahawa terdapat risiko keselamatan serius yang timbul daripada peristiwa esok yang bersempadan dengan keselamatan negara.

“Suhakam kecewa kerana kerajaan yang komited kepada hak asasi manusia dipengaruhi oleh taktik tekanan dan ekstremisme yang mengakibatkan keperluan untuk menangguhkan himpunan yang dirancang beberapa bulan yang lalu,” katanya dalam satu kenyataan.

Razali meminta maaf kerana membuat arahan membatalkan acara itu 11 jam sebelum acara bermula esok, sambil menambah bahawa Suhakam akan mengadakan sidang akhbar pada petang ini untuk menerangkan perkara itu lagi.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Ketua Setiausaha kepada Kerajaan Datuk Seri Ismail Bakar adalah antara tokoh yang akan menghadiri sambutan itu untuk menandakan Hari Hak Asasi Manusia Antarabangsa yang disambut pada 10 Disember setiapa tahun.