Malaysia Dateline

Rohingya-gempa Aceh: Umat Islam hulur sumbangan

Ribuan umat Islam yang menunaikan solat Jumaat di masjid utama kelolaan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hari ini menghulurkan sumbangan kepada masyarakat Islam Rohingya di Myanmar dan mangsa gempa bumi Aceh di Indonesia menerusi satu tabung khas.

Masjid utama di bawah kelolaan Jakim iaitu Masjid Negara, Masjid Putra dan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin serta seluruh masjid dan surau Jumaat di bawah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) mengadakan kutipan sumbangan sebagai tanda simpati terhadap etnik Rohingya.

Tabung khas itu juga sebagai tanda simpati terhadap kejadian gempa bumi berukuran 6.5 skala Richter di Pidie Jaya Aceh, Indonesia yang mengorbankan lebih 100 nyawa dan ratusan mangsa.

Di Masjid Putra di sini, sebanyak 10 tabung disediakan di sekitar perkarangan masjid berkenaan untuk memudahkan orang ramai menyampaikan sumbangan.

Imam Masjid Putra, Datuk Abdul Manaf Mat ketika menyampaikan khutbah Jumaat bertajuk ‘Rasulullah SAW: Pengikat Ukhuwah Penyatu Ummah’ menyaran umat Islam di negara ini menghulurkan sumbangan bagi meringankan bebanan yang ditanggung Rohingya dan mangsa gempa bumi Aceh.

“Atas dasar persaudaraan, mimbar ingin menzahirkan rasa sedih dan simpati di atas ujian dan musibah yang menimpa saudara kita di Myanmar yang ditindas dan juga saudara kita di Aceh yang mengalami gempa bumi baru-baru ini,” katanya.

Turut bersolat Jumaat di Masjid Putra itu ialah Perdan Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.