Rosmah nafi pembelian barangan kemas RM60juta dari Lubnan

Oleh MALAYSIADATELINE

Datin Seri Rosmah Mansor menafikan pembelian perhiasan bernilai RM60 juta daripada syarikat perhiasan dari Lubnan.

Dilaporkan bahawa Global Royalty Trading SAL yang berpangkalan di Beirut, memfailkan saman AS$14.8juta (RM59.8juta) terhadap Rosmah di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 26 Jun melalui Tetuan David Gurupatham dan Koay.

“Kami ingin menekankan bahawa semua perhiasan yang disenaraikan dalam tuntutan Global Royalty, dihantar kepada pelanggan kami, untuk melihatnya, dan tidak ada yang dibeli oleh Datin Seri Rosmah Mansor.

“Tuduhan bahawa barang-barang kemas yang disenaraikan oleh Royalti Global dibeli, dan ia juga dibeli menggunakan dana yang dicuri, oleh itu benar-benar tidak berasas dan tidak benar.

“Kami akan mengambil langkah-langkah yang perlu untuk melindungi kepentingan,” kata Rosmah dalam satu kenyataan menerusi peguamnya, Datuk K. Kumaraendran dan Datuk Geethan Ram semalam, seperti dilaporkan Staronline.

Global Royalty Trading berkata dalam pernyataan tuntutan bertarikh 10 Feb bahawa 44 keping barang kemas yang terdiri daripada tiara, kalung berlian, cincin, gelang dan anting telah dihantar kepada Rosmah.

Kenyataan tuntutan menambah bahawa walaupun Rosmah telah mengakui secara bertulis untuk menerima konsainan itu, barang-barang itu tidak lagi dalam jagaannya.

Polis menyerbu beberapa rumah yang dikaitkan dengan bekas Perdana Nenteri Datuk Seri Mohd Najib Razak selama beberapa hari bermula 16 Mei.

Global Royalty Trading juga mendakwa dalam tuntutannya bahawa Rosmah adalah pelanggan lama dan ia akan menghantar barang-barang perhiasan kepadanya atas permintaannya.

Rosmah kemudian akan menilai dan membeli barangan yang dibayar sendiri atau melalui pihak ketiga.

Baca: Barang kemas RM60juta dirampas syarikat Lubnan saman Rosmah