Malaysia Dateline

Empat mangsa culik yang dimuat naik dalam facebook.

Rundingan bebaskan mangsa culik diteruskan, kata Timbalan KPN

Rundingan untuk membebaskan empat rakyat Malaysia yang diculik oleh sekumpulan lelaki bersenjata di perairan Ligitan, berhampiran Semporna pada 1 April lalu masih diteruskan, kata Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim.

 Katanya kerajaan Malaysia bersama pihak polis masih meneruskan rundingan dengan kerajaan dan pihak berkuasa Filipina serta berharap rundingan itu berjaya sekaligus berhasil membebaskan empat mangsa culik berkenaan.

 “Rundingan (membebaskan mangsa culik) masih diteruskan dan kerajaan serta pihak berkuasa Filipina memberi kerjasama yang baik,” katanya ketika ditemui pemberita pada acara pertandingan menembak anjuran Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sabah sempena Peringatan Hari Polis Ke-209 di sini hari ini.

 Acara yang turut dihadiri Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Seri Abdul Rashid Harun itu dirasmikan oleh Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman.

 Mengulas lanjut, Noor Rashid berkata kesemua mangsa berada dalam keadaan baik.

 Ditanya adakah anggota keluarga mangsa akan dibawa ke Filipina, Noor Rashid berkata belum ada perancangan untuk berbuat demikian sehingga rundingan selesai.

 “Sekarang ini biarlah pihak berwajib, kerajaan dan pihak mereka (Filipina) yang berkenaan menjalankan rundingan dulu,” katanya.

 Dalam kejadian kira-kira 6.15 petang pada 1 April lalu, empat rakyat Malaysia berumur 21 hingga 34 tahun merupakan antara sembilan kru kapal tunda sedang dalam perjalanan balik dari Filipina ke Malaysia.

 Mereka ialah Wong Teck Kang, 31; Wong Hung Siong, 34; Wong Teck Chii, 29, dan Johnny Lau Jung Hien, 21, diculik lapan lelaki bersenjata yang memintas kapal tunda dinaiki mereka di perairan Ligitan, berhampiran Semporna, manakala kru lain masing-masing warga Indonesia dan Myanmar dibebaskan.