Malaysia Dateline

Pas-Bersatu

Rundingan Pas-Bersatu: Hadi, Mohd Amar senada, Tuan Ibrahim berbeza

Rundingan antara Pas dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) berakhir sebaik sahaja parti itu secara rasmi menyertai Pakatan Harapan, tegas Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Beliau berkata, keputusan itu diambil berdasarkan pendirian Pas yang tidak mahu bekerjasama dengan parti yang ada kaitan dengan DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah).

“Secara rasmi tiada kerjasama, kalau itulah rasminya Bersatu (menyertai Pakatan Harapan),” katanya seperti dipetik portal Sinar Harian pada sidang medianya selepas menghadiri Konvensyen Profesional Malaysia, di sini hari ini.

Abdul Hadi dalam sidang media selepas menghadiri Konvensyen Profesional Malaysia, di Cyberjaya hari ini berkata demikian mengulas mengenai status kerjasama Pas dengan Bersatu selepas parti baharu itu secara rasmi menyertai Pakatan Harapan 14 Mac lalu.

Kenyataan Abdul Hadi ini dilihat senada dengan naib presiden Pas Datuk Mohd Amar Nik Abdullah pada 15 Mac lalu.

Mohd Amar seperti dilaporkan media berkata, Pas menganggap mereka tidak lagi mempunyai hubungan dengan Bersatu ekoran keputusan parti berkenaan menyertai Pakatan Harapan.

Beliau yang juga timbalan menteri besar Kelantan berkata, Pas juga tidak lagi berminat berada sepentas dengan Bersatu

“Ini kerana Pas sejak awal lagi memaklumkan tidak akan sertai Pakatan Harapan,” katanya.

Bagaimanapun, Timbalan Presiden Pas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man semalam kelihatan mempunyai pandangan berbeza apabila beliau mengatakan kenyataan Mohd Amar itu adalah bersifat peribadi, bukan pendirian rasmi parti.

Beliau berkata semalam, Pas belum membuat keputusan rasmi berhubung kerjasama parti itu dengan Bersatu.

“Pas akan mengadakan mesyuarat parti yang bakal diadakan pada April depan sebelum muktamar bermula,” katanya.

Sebagaimana Tuan Ibrahim, naib presiden Pas Idris Ahmad juga nampaknya mahu mengekalkan rundingan dengan Bersatu.

Beliau bersama dengan Tuan Ibrahim akan berceramah bersama Presiden Bersatu Tan Sri Muhyidin Yassin di Bukit Gantang sehari dua ini.