Malaysia Dateline

RUU Antiberita Tidak Benar dibentangkan semula di Parlimen

Kerajaan hari ini membentangkan Rang Undang-Undang Antiberita Tidak Benar (Pemansuhan) 2019 di Parlimen, cubaan kedua selepas ditolak tahun lepas.

Ia dibentangkan untuk bacaan kali pertama oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong, di hadapan Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Mohamad Ariff Yusof.

Perbahasan RUU itu untuk bacaan kali kedua dijangka dibentangkan pada sesi persidangan kali ini, yang berlangsung sehingga 5 Disember depan.

RUU itu dibentangkan untuk memansuhkan Rang Undang-undang Antiberita Tidak Benar 2018 (Akta 803), yang diluluskan sewaktu pentadbiran kerajaan yang lepas.

Menurut buku RUU tersebut yang diedarkan kepada media hari ini, ia antara lain menyebut mengadakan peruntukan bagi pemansuhan Akta 803, disebabkan oleh perubahan dasar kerajaan bahawa berita tidak benar boleh ditangani di bawah undang-undang sedia ada.

“Ia seperti Kanun Keseksaan (Akta 574), Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (Akta 301) dan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588). Oleh itu, Akta 803 tidak lagi relevan,” menurut buku tersebut.

Pada September tahun lepas, Rang Undang-undang Antiberita Tidak Benar (Pemansuhan) 2018 telah ditolak Dewan Negara sekalipun telah diluluskan Dewan Rakyat.

— BERNAMA