Malaysia Dateline

Pindaan Akta 355 memberli laluan pelaksanaan hudud

RUU: Komponen BN serang Umno, hatta kerana alasan tektikal

 
 
Tindakan Umno memberikan laluan kepada Presiden Pas untuk membentang Rang Undang-undang (RUU) Persendirian Akta 355 dibantah keras oleh komponen Barisan Nasional (BN) hatta kerana alasan tektikal sekalipun.
 
Pelbagai cara dibuat oleh mereka untuk membuat bantahan itu termasuk mengadakan sidang media dan juga surat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
 
Bagi mereka, Pas telah dibenarkan berbuat demikian oleh Umno padahal mesyuarat BN Mac 2015 dan mesyuarat Kabinet 20 Mei 2016 telah menolak cadangan perbentangan RUU itu.
 
Selain MCA, MIC dan Gerakan yang membuat bantahan melalui sidang media, parti Upko yang menjadi kerabat BN dari Sabah sudah menghantar surat bantahan rasmi sejak 25 Mei lagi iaitu sehari sebelum Presiden Pas membentangkan RUU itu.
 
“Upko dengan ini menolak sekeras-kerasnya usaha untuk membentangakn RUU terswebut ‘even if it is for tactical purposes’,” tulis Pemangku Presiden Upko yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Wilfred Madius Tangau, dalam suratnya kepada Najib.
 
Bagi Presiden MIC, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam, Perlembagaan Persekutuan tidak membenarkan sistem dua sistem kehakiman dalam isu jenayah.
 
Exco MCA Kedah Dr. Leong Yong Kong keluar parti protes hududPresiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai pula berkata, parti menentang RUU itu.
 
Tiong Lai dilaporkan menyerang Umno dan Pas secara terbuka dalam isu pembentangan rang undang-undang berkaitan hudud di parlimen, lapor Malaysiakini.
 
Dalam wawancaranya dengan akhbar Cina, Liow menuduh Umno bersekongkol dengan Pas dan mengkhianati semangat BN.
 
“MCA akan bincangkan perkara ini dengan anggota komponen lain BN,” beliau dipetik sebagai berkata oleh Sin Chew Daily.
 
Namun begitu, Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam sidang medianya semalam menyifatkan parti-parti komponen BN lebih beradab berbanding DAP.
 
“Kami rasa kesal kerana DAP menunjukkan sikap anti-Islam. Terang-terang saya sebut di sini, DAP anti-Islam, mereka nak memusuhi orang Islam. Tidak beradab dengan orang Islam.
 
“MCA, Gerakan, MIC dan banyak parti bukan Islam lain (mungkin) tidak setuju (dengan usul) tapi mereka ada adab. Tapi DAP tidak tunjuk adab. Dia melenting dan terus menentang apa yang berkaitan orang Islam, (sedangkan) tidak berkaitan dengan dia pun,” katanya.