Malaysia Dateline

Sabarlah Pas…

Parti Pas dalam negara ini, Makkah dan Madinah bagi mereka ialah Terengganu dan Kelantan. Orang luar khususnya negeri pantai barat mungkin tidak dapat menghayati erti pekat maksud ‘walaun’.

Pada kumpulan ahli dan penyokong Pa di sini, ia bukan sekadar parti politik. Ia adalah institusi masyarakat. Menjatuhkan Pas bererti meranapkan institusi.

Hal sedemikian kerana doktrin tsiqah dan wala’. Kedua mekanisme doktrin ini menyebabkan Pas bukan parti yang melahirkan pemimpin tetapi pengikut. Segala set kemahiran yang patut dikuasai dan dipelajari oleh seorang pemimpin tidak dilahirkan dalam keluk usrah Pas. Rasa cinta agama memang tertanam kuat. Tetapi ia sekadar menjadikan diri parti yang ‘absolute’. Tahan dan handal berlawan tetapi tetapi tandus idea perintah.

Kepada ahli dan penyokong Pas. Set kumpulan pemimpin anda memerlukan masa untuk beralih dari sifat mutlak berlawan ini kepada sifat belajar memerintah masyarakat.

Khususnya di peringkat negara. Sangat dhaif dan lemah. Sungguh ketara. Ahli Parlimen Pas sangat lemah mutu kerjanya.

Anda perlu muhasabah dan terima hakikat ini.

Justeru untuk PRU15 ini, beralah. Tetap istiqamah dalam Pas. Tapi undi Pakatan Harapan. Di pilihanraya negeri nanti, anda boleh undi mereka. Itu pun tengoklah juga calon. Kalau sudah tiga penggal, bolehlah lupakan.

Mengapa penyokong Pas jangan undi Pas? Supaya pimpinan anda berkubu dan belajar dahulu di Negeri Terengganu.

Berikan ruang kepada ramai pimpinan Pas di Pusat untuk jadikan Terengganu sebagai asas tapak latihan mentadbir mereka. Tumpu negeri dulu. Tak mengapa jika mereka orang luar dan bukan anak tempatan. Asas-asas idea boleh dilatih sehingga mahir dan mapan di sini.

Bukankah Pas negeri sudah berjaya capai 20 Manifesto itu 100%. Jika betul, berikutnya penggal 5 tahun tambah lagi item-item manifesto baru. Belajar dan eksperimen selumatnya di sini.

Menyerah dan sabar dahulu di kerusi Parlimen. Orang tamak selalu rugi.

Lalu mengapa perlu undi PH? Kerana jika BN, nescaya royalti Negeri Terengganu akan ditarik semula. PERCAYALAH!! Kerana Umno BN sudah melakukannya di saat Ismail Sabri menjadi Perdana Menteri. Umno BN akan tekan kamu rapat ke dinding. Pas akan kelemasan berikut tahun lagi.

Hanya PH yang telah terbukti mengembalikan royalti ke Terengganu. Menteri Besar Dr Samsuri cukup bertuah. Beliau tidak diuji dengan rezab pemerintahan yang miskin sebagai mana Presiden kamu menjadi Menteri Besar penggal 1999 dahulu.

Besar jasa PH pada Pas khusus untuk negeri Terengganu. PH tidak pernah aniaya kamu Pas.

Ahli Pas. Nasihat dari Takiri Kuala Nerus supaya kamu istiqamah dalam Pas tetapi undi BN adalah nasihat yang amat bahaya. Menang BN di Putrajaya bermakna royalti negeri bakal dibungkus. Takiri telah sampai ke titik politik bumi hangus.

Aku tak dapat apa, maka kubakar tanah ini agar kamu juga menderita tak dapat apa-apa.

Ahli PAS. Sabarlah untuk PRU ini. Berikan undi anda pada PH. Beri ruang pada pimpinan kamu tambah baik pentadbiran negeri. Beri ruang pada bakat muda dalam parti kamu belajar lebih lagi.

Pakatan Harapan memerintah yakni kekal royalti. Pas gunalah ia dengan baik demi negeri.