Malaysia Dateline

Saf Solat: Lebih baik Mohib tarik balik pendirian

Penceramah bebas Syeikh Mohib Khouli wajar mengaku bahawa pendiriannya menolak peraturan renggang saf solat ketika pendemik COVID-19 adalah salah.

Menurut Ustaz Zolkharnain Abidin adalah lebih baik Muhib menarik balik pendirian itu dan memohon maaf kepada orang ramai terutama pengikutnya.

“Dia tak perlu kerah keng (degil) sehingga menampakkan apa yang tak patut orang ramai nampak daripada dirinya.

“Muhib lebih baik tarik balik pendirian itu, pohon maaf kepada orang ramai terutama pengikutnya. Elok benar dia bersama-sama jama’ah al-muslimin dalam isu ini,” katanya.

Beliau berkata demikian mengulas diskusi ilmiah antara Mohib dengan Dr. Rozaimi Ramle bagi mengupas isu Jarak Saf Dalam Mendepani Covid-19 -Tuntutan agama atau pandangan songsang?

Zolkharnain yang juga Pengarah Hal Ehwal Syariah AMANAH Nasional berkata, Mohib patut memegang hadith iltazim jama’ah al-muslimin bahawa keputusan renggang saf ketika ini adalah ijma’ al-muslimin di seluruh dunia.

“Pengikutnya juga usah terlalu taksub dengannya. Mereka perlu menilai hujah, bukan menilai orang yang memberi hujah. Mereka mungkin tak selesa dengan Rozaime, tapi hujahnya benar,” kata beliau.

Katanya, Mohib tidak perlu berputar-putar di atas hujahnya yang tidak konsisten seperti yang dia bentang dalam dialog malam tadi umpama keldai yang berputar-putar di sekitar perigi yang kering air.

“Lebih afdal dia menarik balik pendirian itu dan berdamai dengan pemerintah negerinya untuk membolehkan dia menyumbang sedikit sebanyak ilmunya kepada masyarakat.

“Berbanding dia kerah keng dengan pendiriannya kini yang menyebabkan tauliah mengajarnya ditarik balik. Tak perlu kerah keng dalam perkara yang sudah jelas secerah matahari salahnya,” katanya.

Beliau turut mengingatkan Muhib agar jangan tiru sikap Pas yang tahu pendirian politik mereka bersekongkol dengan ‘kepala geng tebuk atap’ adalah salah kerana merampas mandat rakyat yang sah.

“Tapi mereka tetap berhujah mempertahankan pendirian itu. Akhirnya kini sedikit demi sedikit kecurangan mereka terdedah.

“Hari ini Pas sedang menanggung akibat daripada sikap kerah kengnya itu. Apa akibatnya? Minum segelas, mabuk tiga gelas,”katanya.

Diskusi ilmiah anjuran One Centre Malaysia telah diadakan secara langsung di facebook malam tadi, di mana Dr Rozaimi menegaskan penjarakan dalam saf tidak menjejaskan sunnah dan ia harus dilakukan bagi mengelakkan ahli jemaah tidak menerima mudarat daripada COVID-19.

“COVID-19 tidak seperti taun ketika zaman Nabi tetapi apabila satu nyawa hilang di dalam masjid kita sebagai orang masjid rasa pedih ustaz, apatah lagi satu orang tersebut adalah ulama atau ahli keluarga kita,” soalnya kepada Mohib ketika penggulungan.

Bagaimanapun, Syekih Mohib Khaouli bertegas bahawa tidak rapatkan saf telah menjejaskan sunnah kerana isu solat adalah soal akidah selain menyifatkan taun ketika zaman Nabi lagi berbahaya daripada COVID-19 tetapi tiadapun penjarakan saf dilakukan.