Malaysia Dateline

Saifuddin ketua delegasi Malaysia ke Persidangan AMM/PMC ke-52 di Bangkok

Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah akan  mengetuai delegasi Malaysia ke Mesyuarat Menteri-menteri Luar ASEAN ke-52 / Pasca Persidangan Menteri dan Mesyuarat Berkaitan (AMM / PMC ke-52) dari 28 Julai hingga 3 Ogos di Bangkok.

Dalam satu kenyataan, Wisma Putra berkata menteri-menteri luar Asean akan membincangkan isu-isu yang berkaitan dengan Komuniti ASEAN, pelaksanaan Rangka Tindakan Keselamatan Politik ASEAN 2025, hala tuju masa depan ASEAN serta persediaan untuk Sidang Kemuncak ASEAN dan Sidang Kemuncak Berkaitan yang ke-35 yang akan diadakan pada bulan November .

“Menteri-menteri luar juga akan membincangkan dan bertukar pandangan mengenai perkara-perkara yang berkaitan dengan isu-isu serantau dan antarabangsa yang sama seperti perkembangan di Laut China Selatan, keadaan di Rakhine, keadaan di Semenanjung Korea, memerangi keganasan dan ekstremisme, keselamatan maritim serta isu keselamatan bukan tradisional yang lain, “katanya.

Thailand, pengerusi Asean semasa, menjadi tuan rumah AMM / PMC ke-52 dan Mesyuarat Berkaitan di Pusat Konvensyen Centara Grand dan Pusat Konvensyen Bangkok di Central World, di sini.

Saifuddin akan diiringi isterinya, Datin Norlin Shamsul Bahri, pegawai kanan Kementerian Luar, Misi Tetap Malaysia ke ASEAN di Jakarta, Indonesia. AMM ke-52 akan didahului oleh beberapa mesyuarat persediaan di peringkat Pegawai Kanan.

Di samping itu, Saifuddin dan menteri luar ASEAN lain juga akan menghadiri Sidang Kemuncak Pasca-Menteri (PMC) dengan Rakan Dialog ASEAN iaitu Australia, Kanada, China, Kesatuan Eropah (EU), India, Jepun, Korea, New Zealand, Rusia dan Amerika Syarikat.

Malaysia adalah penyelaras negara bagi Hubungan Dialog ASEAN-Australia untuk tempoh 2018-2021.

Saifuddin dan Menteri Luar Negeri dan Wanita Australia Senator Marise Payne akan mempengerusikan bersama Mesyuarat Menteri-Menteri ASEAN-Australia pada 1 Ogos.

Menteri-menteri Luar Asean juga akan mengambil bahagian dalam mesyuarat Suruhanjaya Perjanjian Zon Bebas Senjata  Nuklear (SEANWFZ) Asia Tenggara, Mesyuarat  ke-20 Menteri-menteri Luar ASEAN Campur tiga, Sidang Kemuncak ke-9 Menteri Luar Asia Timur dan Forum Serantau ASEAN Ke-26 (ARF).

Menteri-menteri luar ASEAN juga dijadual mengadakan hubungan dengan  Suruhanjaya Antara Kerajaan ASEAN mengenai Wakil Hak Asasi Manusia.

Wisma Putra berkata Saifuddin juga dijangka mengadakan beberapa pertemuan dua hala dengan rakan-rakan sejawatannya  dari ASEAN dan rakan dialog di luar sidang  AMM / PMC untuk membincangkan dan mengukuhkan kerjasama mengenai isu-isu strategik kepentingtan  bersama.

Pada akhir AMM / PMC ke-52, menteri-menteri luar dijangka mengadopsi beberapa dokumen hasil, termasuk ‘Communique Bersama AAM  ke-52 yang akan mengetengahkan perbincangan serta keputusan penting yang dibuat semasa mesyuarat.

Menteri-menteri Luar ASEAN dijadualkan menyaksikan majlis menandatangani ‘Instrument of Accession to Treaty of Amity and Cooperation (TAC) ‘di Asia Tenggara oleh Peru.

TAC berfungsi sebagai kod perilaku utama untuk hubungan antara negara di Asia Tenggara, dengan tujuan utama mempromosikan keamanan dan keamanan di rantau ini.

Thailand berkata Perdana Menteri Jeneral Prayuth Chan o-cha akan merasmikan esok AMM / PMC ke-52 esok.

Sebelum majlis perasmian, Menteri-menteri  Luar ASEAN akan membuat membuat kunjungan hormat ke atas Prayuth.

Menteri Luar Thailand Don Pramudwinai akan mempengerusikan AMM dan mempengerusikan bersama PMC dengan Rakan Dialog dan pertemuan lain.-BERNAMA