Malaysia Dateline

Sambutan Hari Kemerdekaan 2018 akan melakar sejarah baharu, kata Gobind Sigh

Sambutan Hari Kemerdekaan Negara pada 31 Ogos depan akan menjadi hari yang paling bersejarah kerana diraikan buat pertama kali di bawah kerajaan Pakatan Harapan, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo.

Dengan bertemakan ‘Sayangi Malaysiaku’ sambutan hari kemerdekaan akan diadakan di Putrajaya bersempena dengan kerajaan baharu yang dipimpin oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, katanya.

“Kerajaan baharu pilihan rakyat ini akan memastikan corak pemerintahan yang baharu akan dapat dinikmati oleh semua rakyat di masa ini dan masa depan,” katanya pada sidang media sempena sambutan Hari Kebangsaan 2018, di Putrajaya, hari ini.

Pada majlis itu, Gobind Singh juga memperkenalkan logo Hari Kebangsaan 2018 dan lagu tema ‘Kita Punya Malaysia’.

Menteri itu berkata sambutan itu akan bermula di Padang Kota Lama (Esplanade) di Pulau Pinang dengan pelancaran acara ‘Bulan Kemerdekaan’ dan ‘Kibarkan Jalur Gemilang 2018’ oleh Perdana Menteri pada 4 Ogos.

“Pulau Pinang telah dipilih kerana kami mahukan roadshow ‘Kibarkan Jalur Gemilang’ bermula di utara (Semenanjung Malaysia) dan ke Putrajaya dan berakhir di Sabah untuk sambutan Hari Malaysia 2018,” katanya.

Gobind Singh berkata pelbagai acara yang menarik akan diadakan selama tiga hari, dari 3 hingga 5 Ogos di Pulau Pinang, seperti pameran bunga api, pameran Kembara Merdeka Jalur Gemilang, persembahan baskers, Bridge Caring dan Pameran MyMerdeka, karnival trak makanan, Merdeka Run dan pelbagai hiburan bermaklumat untuk penyertaan rakyat.

Pameran roadshow Kembara Merdeka Jalur Gemilang akan dilancarkan di Pulau Pinang pada 4 Ogos dan berakhir di Putrajaya pada 31 Ogos, katanya.

Menteri itu juga berkata bahawa Logo Hari Kebangsaan 2018, atas tema ‘Sayangi Malaysiaku’, dicipta oleh Nik Zulkifli Nik Hitam. Ia dipilih daripada 632 penyertaan yang diterima oleh kementerian.

Beliau berkata logo itu, yang dipilih oleh Perdana Menteri pada 25 Julai, melambangkan tiga orang yang sedang mengangkat tangan mereka dengan kegembiraan dan bentuk hati yang menyatukan mereka.

“Logo ini menggambarkan rakyat Malaysia dari pelbagai kaum yang hidup dalam kepelbagaian, keharmonian, perpaduan dan dengan kasih sayang yang kuat untuk Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, lagu tema ‘Kita Punya Malaysia’ yang dinyanyikan oleh band rock Malaysia, Bunkface, dan ia disusun oleh vokalis Sam.

Tidak seperti genre lagu tema Hari Kebangsaan sebelumnya, Gobind Singh berkata, lagu tema ini menarik dan mempunyai Beat Pop yang dinamis. Ia dipilih oleh Dr Mahathir dari beberapa lagu yang dihantar.

“Lagu ini menggambarkan Malaysia sebagai milik kita dan kita perlu bersatu dalam kepelbagaian kita dan mempunyai tahap harga diri yang tinggi ketika bekerja bersama untuk membangunkan negara tercinta kita,” kata Gobind Singh.

Beliau juga berkata bahawa lagu tema akan disiarkan di media rasmi untuk meraikan sambutan Hari Kemerddekaan 2018.

Katanya diharapkan rakyat akan menunjukkan semangat patriotisme mereka dengan menerbangkan Jalur Gemilang untuk menjadikan perayaan itu sebagai rahmat.

“Pada hari Merdeka, kita semua merasakan bahawa ini adalah peristiwa yang sangat penting bagi kita, jadi semua rakyat Malaysia perlu berusaha untuk menunjukkan bahawa mereka adalah sebahagian daripada perayaan ini. katanya.

“Saya mencari kerjasama setiap rakyat Malaysia untuk mengibarkan Jalur Gemilang dengan penuh kebanggaan dari sekarang, pada bulan Ogos dan sehingga Hari Malaysia dirayakan pada 16 September di Kota Kinabalu, Sabah,” katanya.